28 september, 2010

Snabb 16 m segelbåt från Alubat

Franska Alubat är hittills mest kända för sina robusta långfärdsbåtar i aluminium. Nu presenterar varvet även en 16 m lång segelbåtsmodell kallad Cigale 16. Den är bredare, djupare och lättare än sin föregångare. Marc Lombard står för konstruktionen, uppger vår norska kollega www.batavisa.no.

Den nya Alubatmodellen får som sig bör premiär på den stora, internationella båtmässan i Paris i början av december.

Konstruktören har samlat många års erfarenheter i Cigale 16. Skillnaden mellan Cigale och Ovni, som också byggs av Alubat i Les Sables d’Olonne är bland annat att Cigale är mer snabbseglande båtar medan Ovni är inriktade på långseglare där uthållighet och mer praktiska lösningar är viktigare.

– Det moderna skrovet med hägt akterliggande knäckspant, maximal vattenlinje och lågt deplacement ger Cigale 16 alla möjligheter till att bli en exceptionellt snabb “cruising yacht” för både långa kryssningar och fartfyllda surfningar i medvind, säger Marc Lombard till Båtavisa.

Båten har en stor U-salong byggd akterut under sittbrunnen.

Nordisk återförsäljare är norska Lange Maritime.

Tekniska fakta
Designer: Marc Lombard
Löa: 15,99 m
Vattenlinje; 15,9 m
Bredd: 4,79 m
Djupgång: 2,46 m
Vikt: 10,75 ton
Ballast: 3,5 ton
Vattentank: 600 liter
Dieseltank: 400 liter
Storsegel: 69,5 kvm
Genua: 72,6 kvm
Gennaker: 135 kvm
CE-klass: A

www.langemaritime.com

www.batavisa.no