28 september, 2010

Digital Yacht lanserar två nya AIS-mottagare

Digital Yacht ska introducera två nya AIS-mottagare. Den första heter AIS100 och är en dubbelkanalig mottagare konstruerad för den billigare prisnivån. Den kan kopplas in till elektronisk utrustning som till exempel kartplotter eller radar. De flesta kartplottrar som har tillverkats under senare år är “AIS-redo” och kan därmed ta in AIS-signaler på sin plotterdisplay.

AIS100 sänder data genom NMEA 0183 dataformat, vilket underlättar kontakten med båtens plotter. Den kopplas in till en VHF-antenn och kostar cirka 180 Euro.

För mer komplexa system som är uppbyggda kring NMEA 2000 (N2K) datastandard introducerar Digital Yacht en annan apparat, kallad AIS200N2K. Den klarar såväl traditionell NMEA 0183, USB (för PC) som N2K datakoppling. Data som till exempel djup, fart och vind kan konverteras från NMEA 0183 till N2K i denna enhet. AIS200N2K kostar cirka 400 Euro.

www.digitalyacht.co.uk