8 oktober, 2010

Kaffehelg på Sjöhistoriska 9-10 oktober

Den 9-10 oktober är det Kaffehelg på Sjöhistoriska museet. Det blir kaffemarknad med provsmakning, föredrag med mera. – Utan sjöfarten skulle vi få koka kaffe på torv, säger Sjöhistoriska museets chef Hans-Lennart Ohlsson.

Sjöhistoriska arbetar med en omfattande utställning om handel och sjöfart – Shipping & Shopping. I samband med det arbetet arrangerar museet olika evenemangshelger kring ämnet. En av dem är Kaffehelgen den 9-10 oktober då museet berättar om sjöfrakten av kaffe förr och idag och om kaffekulturens historia i Sverige.

Sverige har länge legat med i världstoppen när det gäller kaffekonsumtion. Den första kända importen noterades av Göteborgstullen 1685 och gällde ett skålpund (0,425 kilo). Under sent 1800-tal blev det en dryck för alla. Idag importeras ungefär 110000 ton råkaffe per år, främst från Sydamerika. Kaffet kommer till Europa med båt.

– Sjöfarten har flyttat ut från städernas centrum och blivit osynlig för många men över nittio procent av varuhandelns transporter i världen sker idag med båt. Utan sjöfarten skulle våra liv se annorlunda ut. Och kaffe skulle inte vara en svensk nationaldryck, säger Hans-Lennart Ohlsson museichef på Sjöhistoriska.

Under helgen får vi följa kaffets historia och bönornas väg till Sverige. Det blir marknad med provsmakning och försäljning av kaffeprodukter och föredrag. Testa att göra din egen espresso på proffsens vis!
Och bygg t ex ett eget containerfartyg i skaparverkstaden Ruskpricken.

Mer information på: www.sjohistoriska.se