23 februari, 2011

Gotland Runt flyttar in till Stockholm och döps om till ÅF Offshore Race

Nordens största och mest klassiska havskappsegling, Gotland Runt, flyttar starten från Sandhamn till Stockholm, får teknikkonsulten ÅF som ny partner och byter namn till ÅF Offshore Race. Tiotusentals stockholmare kommer att kunna följa starten den 6 juli 2011 och sedan årligen framöver. ÅF Offshore Race kommer att bestå av två deletapper.

Den första startar i centrala Stockholm och har Sandhamn som mål. Den andra etappen går från Sandhamn runt Gotland och tillbaka.

– KSSS vision är att vara ledande inom seglingssporten. Detta innebär för oss att vi hela tiden ska utveckla våra evenemang så att de är sportsligt och kommersiellt intressanta. Genom att flytta starten till centrala Stockholm uppnår vi precis detta. Starten kommer att kunna följas av tusentals åskådare på Stockholms klippor och kajer. Vi är övertygade om att detta kommer att bli en folkfest och bidra till att ytterligare höja intresset för svensk segelsport, säger Jacob Wallenberg, ordförande för KSSS, som arrangerar tävlingen.

– Det känns fantastiskt att få vara med och ta Sveriges finaste regatta in i nästa era. Kappsegling är en klimatsmart sport, vilket passar ÅF. Vårt samarbete med KSSS innebär dessutom att vi kommer att hjälpa dem att utveckla sitt miljöarbete, både för ÅF Offshore Race men också för andra aktiviteter inom klubben, säger ÅFs VD Jonas Wiström.

I årets upplaga av ÅF Offshore Race kommer elitklassen och de klassiska båtarna att segla den nya sträckningen. Övriga klasser startar i Sandhamn som tidigare. Från och med 2012 års upplaga av tävlingen planeras hela startfälten utgå från centrala Stockholm.

– Jag vill hälsa Sveriges främsta kappsegling välkommen till huvudstaden. Stockholm är världsberömt för sin närhet till vatten och ett evenemang som detta befäster den bilden, säger företagarborgarrådet Ulla Hamilton (M).

Namnbytet till ÅF Offshore Race hänger samman med att ÅF blir ny titelsponsor av tävlingen. ÅFs åtagande löper initialt till och med 2016.

Info: www.afconsult.com

Foto: Oscar Kihlborg.

Kommentarer

Olof Malmlöf 22:26:37 2011-02-23

Märkligt att skrota ett så välkänt namn/varumärke. ÅF Offshore Race säger inget till en utomstående eller utlänning. Borde gått att behålla "Gotland" och kombineta med ÅF. Tror varendra reklamare som seglat begriper att man inte skall göra så här. (sedan heter det namnändra – inte döpa om. Dop det har med religion att göra) 🙂