2 mars, 2011

Ny AIS-transponder från Icom

Marknaden för AIS-mottagare för fritidsbåtar blir allt större med fler bra produkter. Icom MA-500TR är en kompakt, fristående och vattentät klass B AIS-transponder som aktivt informerar andra fartyg om din exakta position.

MA-500TR är bestyckad med en ”dual channel”-mottagare som låter användaren ta emot AIS-information (både klass A och klass B AIS-signaler) på två kanaler samtidigt. Information om t ex. fartygets namn, MMSI-nummer, rikting mm visas sedan i realtid på den stora, lättlästa och bakgrundsbelysta displayen.

Den kompakta storleken hos MA-500TR gör att den exempelvis kan vara installerad i styrhytten, sittbrunnen eller på en plats nära navigationsbordet. MA-500TR har stora, bakgrundsbelysta knappar som gör den enkelt att hantera även under tuffa förhållanden.

MA-500TR kan integreras med Icom ICM505/IC-M603 (kräver mjukvaruupgradering) vilket ger dig möjlighet att omedelbart sända enskilda DSC-anrop till ett specifikt fartyg utan att manuellt knappa in MMSI-numret. Mycket användbart i en stressig nödsituation. Den utgående AIS-datan använder standardformatet NMEA 0183 och är kompatibelt för anslutning till de flesta radar, kartplotters eller navigationssystem.

MA-500TR har ett flertal kollisionshanteringsfunktioner. Den beräknar och identifierar eventuella kollisionsrisker och ett larm varnar i god tid om fara skulle vara framme.

Icoms nya AIS-transponder kommer att visas på mässan Allt För Sjön i Stockholm den 5-13 mars 2011. Du hittar oss i monter C14:21.

Info: www.srsab.se