3 mars, 2011

Hur vill vi att vår skärgård ser ut om 20 år?

En levande skärgård där åretruntboende, sommargäster och besökare kan leva i harmoni med naturen. Där de åretruntboende i så stor utsträckning som möjligt kan få sin utkomst av det som skärgårdslivet erbjuder. En skärgård där kommunikationerna gör det möjligt att bo kvar för dem som redan är där – och gör det möjligt för andra att flytta från staden ut i skärgårdsmiljön.

Seminariet ”Vår Östgötaskärgård 2030” är tänkt att vara startskottet för det utvecklingsarbete som initierats av Skärgårdsrådet och skärgårdskommunerna Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik och Västervik.

Seminariet, som genomförs på Söderköpings Brunn den 5 mars, vill ha svar på frågor som till exempel ”Hur vill vi att skärgården ska se ut 2030?” och ”Vad krävs för att vi ska nå dit?”

En av dem som deltar i seminariet och som kommer att dela med sig av sina erfarenheter är entreprenören Lina Johansson, som tillsammans med sin familj driver ett rederi, vandrarhem, restaurang, butik, cykel- och kajakuthyrning med mera på Hasselö.

– Vår verksamhet på Hasselö är helt beroende av goda kommunikationer mellan öarna och mellan skärgården och fastlandet, säger Lina Johansson. Visst, med vår egen båt kan vi transportera folk till och från Hasselö – men vi skulle hellre vilja fokusera all vår kraft på att utveckla verksamheten på själva ön. Skärgårdstrafiken borde vara en angelägenhet för samhället på samma sätt som busstrafiken på land.

Carl-Gustaf Hamilton är skärgårdssamordnare med placering i Valdemarsvik men med hela Östgötaskärgården som arbetsplats:

– Ett av syftena med seminariet i Söderköping är just att diskutera en gemensam målbild av hur vi vill ha vår framtida skärgård. Vill vi att skärgården ska leva – ja, då måste vi också vara beredda att satsa, inte minst på skärgårdstrafiken.