10 mars, 2011

Skärgårdskryssarepokalen 100 år

Skärgårdskryssarepokalen är ett av Sveriges mest förnämsta kappseglingspriser. Det har alltid varit och är fortfarande en stor heder och ära för det sällskap och den seglare som lyckas få en inteckning i pokalen. Kryssarepokalen instiftades 1911 för klassen SK30, men sedan 1933 seglar A22:orna om priset. Den anses idag vara Sveriges äldsta fortlevande kappseglingspris.

Initiativtagare var kapten Knut Holm i Gamleby. Eftersom Gamleby SS då inte var medlem i Svenska Seglarförbundet (SSF), så vände sig Knut till seglarkollegan Gusten Lind i Norrköpings SS, som då också var skattmästare i SSF. Lind insåg vilken betydelse det kunde få för SSF´s ganska nya skärgårdskryssare och fick med sig Norrköpings SS som motionerade om detta i SSF.

SSF och dess medlemmar tände på förslaget och SSF instiftade en pokal, och anslutna segelsällskap samlade in pengar och lät Victor Andrén designa pokalen som gjordes av ”hofjuvelerare” Hallberg i Stockholm.

”SSF:s vandringspokal för 30 kvm skärgårdskryssare”, blev det officiella namnet. Och var självklart den enda pokal som SSF hade under många år.

Skärgårdskryssarepokalen kom den snabbt att kallas. De första seglingarna gick av stapeln 1911. Och självklart var det Norrköpings SS som fick äran att arrangera den första tävlingen, som avseglades på Pampusfjärden 23-24 juli 1911.

Den första pokalen vanns av Västerviks SS lottbåt med Harald Regnell som rorsman och Josef Edlund och Knut Holm som gastar. Båten var en Schüsslerkonstruktion som var byggd på Knuts varv i Gamleby. Josef Edlund skulle återkomma flera gånger i Kryssarepokalseglingar och så sent som 1930 vann han pokalen med sin SK30 Två Sang.

De ursprungliga stadgarna föreskrev att det var segelsällskapen som var utmanare. Och de fick endast utmana med en deltagande båt. Vinnande sällskap blev nästa års försvarare och arrangör. Segelsällskap som erhöll tre inteckningar i pokalen vann den för alltid och SSF skulle då sätta upp en ny. Seglingarna blev snabbt oerhört populära och segelsällskapen fann på lösningar för att kunna utmana med fler än en tävlande. Man startade systerföreningar inom sällskapen. Sålunda tillkom Brunnsvikens YC inom SS Brunnsviken, Aeolus YC inom SS Aeolus, Göteborgs Segelklubb inom GKSS, Norrköpings YK inom NSS osv. Räckte inte detta till så blev man medlem i flera sällskap för att kunna utmana om det var någon annan som blev utsedd att utmana för det egna sällskapet. När Ekolns SK hade många duktiga seglare och flera potenta utmanare så kunde Malte eller Rune Svennbeck eller Knutte Freding utmana för Sthlm SK som de gick med i just för att kunna få delta. Bröderna Thörn, Lasse och Yngve, var med i SSS men då bägge ville segla för sitt segelsällskap och bara en fick utmana så kunde den andre segla för SS Brunnsviken osv.

Mellan 1911 och 1931 så kappseglades om pokalen i 30 kvm klassen utom 1921 då SSF ansåg att rådande dyrtider var sådana att man ställde in just detta år. Enligt uppgift kostade då en varvsbyggd SK30 22 000 kr! 1931 vanns den tredje pokalen av SSS genom 139 Lill-Singva med Mälaramiralen Birger Gustafsson till rors. Den pokalen står ute i SSS klubbhus på Rastaholm.

Då skärgårdstrettian ansågs ha blivit för dyr diskuterade sällskapen på Seglardagen 1931 att flytta Kryssarepokalen till annan klass och 1933 sattes en ny pokal upp i 22 kvm klassen.

Fram till 1948 var det segrande sällskap som arrangerade nästa års seglingar. Då ändrades pokalstadgarna på Seglardagen så att SSF utsåg nästa års arrangör. Ända till 1958 var vinnaren det segrande sällskapet och den som fick ingraveringen i pokalen. Seglardagen biföll 1958 en motion från Oskarshams SS att tillåta obegränsat antal båtar från ett och samma sällskap att utmana om pokalen, men det var fortfarande sällskapet som fick inteckningen. Först 1971 blev utmaningarna personliga och vinnaren och inte segelsällskapet, erhåller inteckningen. Ändringarna 1958 och 1971 var positiva för antalet startande jakter.

När man tittar i prislistorna så finner man att Lasse Thörn vann pokalen fem gånger och åren 1945-1948 vann han fyra år i rad med Rush III. Men den som har flest inteckningar är Peder Dahlberg, med sju inteckningar. Peder är pappa till OS seglaren Anton Dahlberg. Fem inteckningar har också Tage ”Plåt” Andersson. Fyra inteckningar har fyra seglare: Gustaf Löfmark, Olle Hägg (bröderna Hägg), Tore Källmark och Martin Carlsson. Gustaf Löfmark var under 10- och 20-talen en av landets skickligaste seglare med segrar i seglingarna om Entonnarpokalen och Guldpokalen. Många duktiga seglare har försökt, men varken Harry Becker eller Tore Holm lyckades vinna Skärgårdskryssarepokalen trots flera försök. Pelle Gedda, Arvid Schultz, Knut Freding, Erik Nilsson, Malte Svennbeck och Dan Sunden-Cullberg är dock andra kända seglare som har vunnit.

Av jakterna så är Amorita i särklass med 10 inteckningar. Paloma, Mona II och Ramona II har fem. Rush III och Rayona har fyra inteckningar.

Skärgårdskryssarepokalen avgörs på kryss-läns bana. Minst sex delseglingar ska vara utlysta av arrangerande segelsällskap. Nu seglar vi om den 16:onde upplagan av Skärgårdskryssarepokalen. Den är uppsatt av Alingsås SS 2008 efter att Martin Carlsson i Mona II fått tre inteckningar i den 15:onde upplagan. Vinnaren får också Tage Plåts Minnespris, som är ständigt vandrande. Andra priser som delas ut under Skärgårdskryssarepokalen är bl.a Tricksonpokalen till den som leder efter tre seglingar, och Brunelius Vandringspris till den som vinner en delsegling med störst marginal.

I sommar avgörs Skärgårdskryssarepokalen i Västervik 6-9 juli. Då är Tore Källmark en av favoriterna på hemmaplan, på jakt efter sin femte inteckning. Titelförsvarare är Roffe ”Plåt” Erixon som vann 2010 i Trosa. Stefan Andersson från Nynäshamn har chansen att vinna den 16:onde upplagan av pokalen för gott med en tredje inteckning. Han vann 2008 och 2009 i Tiger 22:an Hummingbird. Andra aspiranter på vinst är bl.a Peder Dahlberg i Amorita, Östen Pettersson i Flamingo, Torkel Sintorn i Paloma, Claes Ahlin med Ramona II, Henrik Janmark i Juana och Martin Carlsson med Mona II. Skärgårdskryssarepokalen behåller sin status och lockar varje år mellan runt 20 deltagande båtar. När Skärgårdskryssareregeln fyllde 100 år 2008 var det 26 båtar på startlinjen för Skärgårdskryssarepokalen. Flera A22:or har på senare tid exporterats utomlands. Vilket gör att antalet internationella deltagare i Kryssarepokalen ökar sakta men säkert.

Per Thelander och Allan Förberg
får anses vara ett av Sveriges mest förnämsta kappseglingspriser. Det har alltid varit och är fortfarande en stor heder och ära för det sällskap och den seglare som lyckas få en inteckning i pokalen. Kryssarepokalen instiftades 1911 för klassen SK30, men sedan 1933 seglar A22:orna om priset. Den anses idag vara Sveriges äldsta fortlevande kappseglingspris.

Initiativtagare var kapten Knut Holm i Gamleby. Eftersom Gamleby SS då inte var medlem i Svenska Seglarförbundet (SSF), så vände sig Knut till seglarkollegan Gusten Lind i Norrköpings SS, som då också var skattmästare i SSF. Lind insåg vilken betydelse det kunde få för SSF´s ganska nya skärgårdskryssare och fick med sig Norrköpings SS som motionerade om detta i SSF.

SSF och dess medlemmar tände på förslaget och SSF instiftade en pokal, och anslutna segelsällskap samlade in pengar och lät Victor Andrén designa pokalen som gjordes av ”hofjuvelerare” Hallberg i Stockholm.

”SSF´s vandringspokal för 30 kvm skärgårdskryssare”, blev det officiella namnet. Och var självklart den enda pokal som SSF hade under många år. Skärgårdskryssarepokalen kom den snabbt att kallas. De första seglingarna gick av stapeln 1911. Och självklart var det Norrköpings SS som fick äran att arrangera den första tävlingen, som avseglades på Pampusfjärden 23-24 juli 1911.

Den första pokalen vanns av Västerviks SS lottbåt med Harald Regnell som rorsman och Josef Edlund och Knut Holm som gastar. Båten var en Schüsslerkonstruktion som var byggd på Knuts varv i Gamleby. Josef Edlund skulle återkomma flera gånger i Kryssarepokalseglingar och så sent som 1930 vann han pokalen med sin SK30 Två Sang.

De ursprungliga stadgarna föreskrev att det var segelsällskapen som var utmanare. Och de fick endast utmana med en deltagande båt. Vinnande sällskap blev nästa års försvarare och arrangör. Segelsällskap som erhöll tre inteckningar i pokalen vann den för alltid och SSF skulle då sätta upp en ny. Seglingarna blev snabbt oerhört populära och segelsällskapen fann på lösningar för att kunna utmana med fler än en tävlande. Man startade systerföreningar inom sällskapen. Sålunda tillkom Brunnsvikens YC inom SS Brunnsviken, Aeolus YC inom SS Aeolus, Göteborgs Segelklubb inom GKSS, Norrköpings YK inom NSS osv. Räckte inte detta till så blev man medlem i flera sällskap för att kunna utmana om det var någon annan som blev utsedd att utmana för det egna sällskapet. När Ekolns SK hade många duktiga seglare och flera potenta utmanare så kunde Malte eller Rune Svennbeck eller Knutte Freding utmana för Sthlm SK som de gick med i just för att kunna få delta. Bröderna Thörn, Lasse och Yngve, var med i SSS men då bägge ville segla för sitt segelsällskap och bara en fick utmana så kunde den andre segla för SS Brunnsviken osv.

Mellan 1911 och 1931 så kappseglades om pokalen i 30 kvm klassen utom 1921 då SSF ansåg att rådande dyrtider var sådana att man ställde in just detta år. Enligt uppgift kostade då en varvsbyggd SK30 22 000 kr! 1931 vanns den tredje pokalen av SSS genom 139 Lill-Singva med Mälaramiralen Birger Gustafsson till rors. Den pokalen står ute i SSS klubbhus på Rastaholm.

Då skärgårdstrettian ansågs ha blivit för dyr diskuterade sällskapen på Seglardagen 1931 att flytta Kryssarepokalen till annan klass och 1933 sattes en ny pokal upp i 22 kvm klassen.

Fram till 1948 var det segrande sällskap som arrangerade nästa års seglingar. Då ändrades pokalstadgarna på Seglardagen så att SSF utsåg nästa års arrangör. Ända till 1958 var vinnaren det segrande sällskapet och den som fick ingraveringen i pokalen. Seglardagen biföll 1958 en motion från Oskarshams SS att tillåta obegränsat antal båtar från ett och samma sällskap att utmana om pokalen, men det var fortfarande sällskapet som fick inteckningen. Först 1971 blev utmaningarna personliga och vinnaren och inte segelsällskapet, erhåller inteckningen. Ändringarna 1958 och 1971 var positiva för antalet startande jakter.

När man tittar i prislistorna så finner man att Lasse Thörn vann pokalen fem gånger och åren 1945-1948 vann han fyra år i rad med Rush III. Men den som har flest inteckningar är Peder Dahlberg, med sju inteckningar. Peder är pappa till OS seglaren Anton Dahlberg. Fem inteckningar har också Tage ”Plåt” Andersson. Fyra inteckningar har fyra seglare: Gustaf Löfmark, Olle Hägg (bröderna Hägg), Tore Källmark och Martin Carlsson. Gustaf Löfmark var under 10- och 20-talen en av landets skickligaste seglare med segrar i seglingarna om Entonnarpokalen och Guldpokalen. Många duktiga seglare har försökt, men varken Harry Becker eller Tore Holm lyckades vinna Skärgårdskryssarepokalen trots flera försök. Pelle Gedda, Arvid Schultz, Knut Freding, Erik Nilsson, Malte Svennbeck och Dan Sunden-Cullberg är dock andra kända seglare som har vunnit.

Av jakterna så är Amorita i särklass med 10 inteckningar. Paloma, Mona II och Ramona II har fem. Rush III och Rayona har fyra inteckningar.

Skärgårdskryssarepokalen avgörs på kryss-läns bana. Minst sex delseglingar ska vara utlysta av arrangerande segelsällskap. Nu seglar vi om den 16:onde upplagan av Skärgårdskryssarepokalen. Den är uppsatt av Alingsås SS 2008 efter att Martin Carlsson i Mona II fått tre inteckningar i den 15:onde upplagan. Vinnaren får också Tage Plåts Minnespris, som är ständigt vandrande. Andra priser som delas ut under Skärgårdskryssarepokalen är bl.a Tricksonpokalen till den som leder efter tre seglingar, och Brunelius Vandringspris till den som vinner en delsegling med störst marginal.

I sommar avgörs Skärgårdskryssarepokalen i Västervik 6-9 juli. Då är Tore Källmark en av favoriterna på hemmaplan, på jakt efter sin femte inteckning. Titelförsvarare är Roffe ”Plåt” Erixon som vann 2010 i Trosa. Stefan Andersson från Nynäshamn har chansen att vinna den 16:onde upplagan av pokalen för gott med en tredje inteckning. Han vann 2008 och 2009 i Tiger 22:an Hummingbird. Andra aspiranter på vinst är bl.a Peder Dahlberg i Amorita, Östen Pettersson i Flamingo, Torkel Sintorn i Paloma, Claes Ahlin med Ramona II, Henrik Janmark i Juana och Martin Carlsson med Mona II. Skärgårdskryssarepokalen behåller sin status och lockar varje år mellan runt 20 deltagande båtar. När Skärgårdskryssareregeln fyllde 100 år 2008 var det 26 båtar på startlinjen för Skärgårdskryssarepokalen. Flera A22:or har på senare tid exporterats utomlands. Vilket gör att antalet internationella deltagare i Kryssarepokalen ökar sakta men säkert.

Text och foto: Per Thelander och Allan Förberg