11 mars, 2011

Kungen ger utmärkelse till den klimatsmartaste kommunen

På tröskeln till världens största klimatmanifestation Earth Hour lördagen 26 mars arrangerar Världsnaturfonden WWF en konferens där de lyfter fram effektiva klimatlösningar. I år är temat Hållbara städer. WWF visar trender kring hållbar stadsutveckling och hur morgondagens invånare kan leva ett attraktivt liv med minimal klimatpåverkan.

På konferensen avslöjar WWF vinnaren i utmaningen Earth Hour Challenge där tio kommuner är finalister för att bli Earth Hour Capital 2011. Deltar gör: Botkyrka, Göteborg, Kalmar, Kristianstad, Lund, Malmö, Stockholm, Södertälje, Uppsala och Växjö.

Kung Carl XVI Gustaf delar ut priset till den stad som har den mest trovärdiga, övergripande och ambitiösa utvecklingsplanen för hur koldioxidutsläppen ska minskas inom de närmaste decennierna. Det gäller bland annat inom områden som bostäder, mat och transporter.

Kungen delar också ut Världsnaturfondens Carl Mannerfelt Pris till en ännu så länge hemlig pristagare. Priset belönar i år insatser för hållbar stadsutveckling.

Foto: Michel Gunther.