14 mars, 2011

Stort intresse för Östgötaskärgården

– Mycket folk, många nya kontakter, många intresserade frågor. Så sammanfattar Anders Carlsson, kommunalråd i Valdemarsvik, kommunens deltagande på Vildmarksmässan i Älvsjö som avslutas på söndagen. Valdemarsvik deltar tillsammans med Söderköpings och Norrköpings kommuner, Skärgårdsrådet och företrädare för skärgårdsnäringen.

Tidigare år har de östgötska skärgårdskommunerna deltagit på båtmässan Allt för sjön. I år var det första gången man valt att i stället delta på Vildmarksmässan, som pågått parallellt med båtmässan.

– Det känns som ett riktigt val som ger mersmak, säger Anders Carlsson och får medhåll av kommunens turistchef, Göran Trysberg:

– Vi har fått massor av frågor om möjligheterna till friluftsliv i skärgården, säger han. Det gäller inte bara de traditionella frågorna kring camping, boende, båtliv och liknande som naturligtvis röner stort intresse.

Många verkar vilja ge sig ut på egen hand – förfrågningarna till de deltagande kajakuthyrarna var många och det verkar som om det kommer att bli många paddlare i skärgården i sommar!

– Vi har också fått en hel del förfrågningar kring Matresan, projektet där vi propagerar för närproducerade råvaror i skärgårdsmiljö. 14 olika smultronställen runt om i skärgården erbjuder härlig mat, oftast ekologiskt odlad, konstaterar Göran Trysberg.

Carl-Gustaf Hamilton, skärgårdsutvecklare bland annat kopplad till regionförbundet Östsam, berättar om de intressanta kontakter som skapats med företrädare för andra regioner i Sverige:

– Vi tror att vi ska kunna skapa spännande paket i samverkan med andra aktörer som kompletterar vårt utbud. Samverkan på det här sättet tror jag blir allt vanligare framöver, säger Carl-Gustaf Hamilton.