14 mars, 2011

Marina företag inte direkt drabbade av katastrofen

Katastrofen i Japan får konsekvenser på många områden. Förutom en skadad hos Yamaha rapporterar de marina företagen inga skador. Men även marinbranschen påverkas direkt eftersom Japan är ett av världens största länder inom utbordartillverkning och elektronik. Honda rapporterar att de temporärt stänger flera av sina största fabriker och ställer upp med stora resurser och pengar i räddningsarbetet. Suzuki, Furuno och Yamaha rapporterar alla att deras fabriker inte har berörts av olyckan.

De flesta marina japanska företag som är verksamma inom marinbranschen verkar ha kommit undan de katastrofala följderna av tsunamin och jordbävningen i Japan.

Suzuki, som tillverkar utombordsmotorer, säger att deras huvudkontor i Hamanatsu City, tio mil söder om Tokyo, har inte berörts alls. Detsamma gäller företagets fabrik i Shizuoka.

Elektroniktillverkaren Furuno, som bland annat tillverkar navigationssystem och radar, säger att även deras fabriker är oskadade.

Yamaha har själva gjort ett uttalande, där de säger att en anställd skadades vid tsunamin, men att alla andra är oskadade. Yamahas fabrik som ligger närmast katastrofområdet, Motor Sports i Miyagi, visar inte heller några tecken på skador.

– För tillfället har vårt japanska moderbolag inte fått några rapporter om några skadade medarbetare eller skador i Yamaha Motors huvudfabriker, säger Yamaha i ett pressmeddelande.

Dieselmotortillverkaren Yanmars marina fabriker ligger tvärs över Japan från det område där katastrofen inträffade. Inga rapporter om skadade kommer därifrån, men Yanmar har fabriker även på andra platser varav en del i nordöstra Japan så läget kan komma att ändras.

Steve Fleming, en talesnman för Mercury Marine, sa igår att Tohatsu Motor Corp (TMC), ett joint venture inom utombordartillverkning mellan Mercury och Tohatsu, är i full drift. TMC-fabriken stängdes den dag då jordbävningen skedde, men hittills har inga skador rapporterats utan arbetarna återvände till sina jobb på måndagen.

Efter naturkatastrofen i Japan har Honda beslutat att stänga de flesta av sina fabriker på hemmaplan. Den plan för att få igång landet igen – “Nationwide recovery efforts” – påverkar även marinbranschen.

Bland de fabriker som stängs finns Hamamatsu utbordarfabrik där också en stor del av monteringsarbetet med delar från andra fabriker sker. Honda stänger även fabriker i områdena Tochigi, inklsuive Tochigi Factory, R&D Center och Honda Engineering Co. Stoppet gäller till en början perioden 14-20 mars.

Även Hondas tillverkning av bilar, motorcyklar och många andra produkter påverkas och stoppas.

För andra båtmotortillverkare är situationen hittills oklar. Yamaha Motor Corp. har till exempel svårt att hålla informationen igång med sina distributörer världen över.

Honda ska i första hand donera 300 miljoner Yen (25 MSEK) till räddningsarbetet, tillsammans med 1 000 generatorer.