15 mars, 2011

Viking Lines nya fartyg inreds av prisbelönt arkitektbyrå

Finska arkitektbyrån dSign Vertti Kivi & Co har i hård konkurrens med svenska och internationella byråer vunnit prestigeuppdraget att designa och inreda Viking Lines nya kryssningsfartyg. Det nya fartyget har väckt mycket intresse runt om i världen, och många internationella byråer anmälde sitt intresse för uppdraget.

– Att vi valde dSign bygger både på deras track record inom offentlig design och på deras vision om hur framtidens kryssningsfartyg ska se ut, säger Taru Kauppinen, produktchef för Viking Lines nybygge.

dSign Vertti Kivi & Co ska inreda fartygets samtliga tolv allmänna utrymmen: promenadstråk och entréer, restauranger och affärer, barnens lekvärldar samt klubbarna. I fartyget, som representerar en helt ny fartygsgeneration, har stor vikt lagts vid miljövänliga alternativ, inspirerande upplevelser samt möjligheten att skapa stämning på olika sätt.

dSign Vertti Kivi & Co har bland annat inrett Boutiquehotellet Kämp, 2-stjärniga Guide Michelin-restaurangen Chez Dominique i Helsingfors och har högprofilerade namn som Telia Sonera, ABB, Altia och Diesel på sin kundlista.

Arbetsgruppen på dSign leds av Samuli Hintikka och Vertti Kivi, vald till Årets inredningsarkitekt i Finland 2011 (www.dsign.fi).

Fartyget som beräknas inleda trafik i början av 2013 på rutten Åbo – Åland – Stockholm är planerat för 2800 passagerare. Passagerarhytternas antal är 880.