29 mars, 2011

Det går bra för Havets Hus i Lysekil

Med undantag för rekordåret 2008 är februari 2011 den bästa säsongsöppningen på åtta år. Därtill kommer ett bra resultat under 2010. Det går bra för Havets Hus. 1872 gäster besökte Havets Hus under de två sista veckorna i februari. Det är det bästa resultatet på många år.

Om man bortser från 2008 får vi gå ända till 2002 för att hitta siffror över 1800. Siffrorna för hela 2010 var också bra. Närmare 83 000 besökare kom till akvariet och därtill åkte många på sälsafari och spelade bangolf på banan som visar och berättar om västerhavets djurliv.

Årsredovisningen för 2010 visar att Havets Hus återigen gör ett positivt resultat trots satsningar på byggnad och anläggning. Den största anledningen till det positiva resultatet var att andelen besökare blev fler än förväntat. Under 2010 blev historien om sillkungen som flöt i land i Bovallstrand och sedan kom till Havets Hus en stor nyhet världen över. När världens största nyhetsbyrå Associated Press (AP), skrev en artikel om fyndet så exploderade intresset. Bland annat kom ett franskt filmteam till Havets Hus för att filma inför en kommande dokumentärfilm.

Havets Hus fortsatte att öka den forskningsrelaterade verksamheten. Sex småfläckiga rödhajar släpptes efter märkning och torskar föddes upp inom ramen för torskprojektet som drivs av Lysekils kommun. Havets Hus sökte och fick tillstånd att handleda universitetsstudenter i beteendestudier av djuren i anläggningen.

Havets Hus visade en egenproducerad utställning om havsmonster samt fortsatte visa utställningen ”tillsammans för havsmiljön”. Flertalet temadagar genomfördes med många olika samarbetspartners. Varje dag under öppettiderna kunde besökarna ta del av dagsprogrammet med guidningar och filmvisningar inne i akvariet. Sälsafari, Strandskola, Hav & landläger, bangolf med västerhavsinformation och västerhavsvecka är exempel på andra aktiviteter som har genomförts i varierande omfattning under säsongerna.

Info: www.havetshus.se