1 april, 2011

Förtöjningslina som döljs i bryggan

Här är en norsk uppfinning som kan bli en stor produkt bland alla båtägare. Det är Wee Marine AS som har uppfunnit en lösning som förenklar förtöjningsarbetet avsevärt. Idén påminner om den som finns på Askeladdens Z-båtar, där förtöjningslinorna dras in i båten med en fjäder.

Den nya förtöjningsfunktionen kan monteras på alla Wee Marines nya förtöjningsbommar. Det är en fast förtöjningstamp som är fjäderbelastad och därmed dras tillbaka till bommen när man inte använder den. Därmed är tågvirket skyddat när det inte används.
– Jag har använt båtar hela mitt liv och alltid irriterat mig på våta, smutsiga och bevuxna tampar vid bryggan. Efter lite tankearbete kam jag på den här konstruktionen, som jag hoppas kommer att underlätta livet lite för båtägarna, säger Åge Wee på Wee Marine AS.
Det patenterade systemet är konstruerat så att förtöjningsvirkets längd kan anpassas till respektive båt. Samtidigt håller fjädersystemet alltid förtöjningen spänd och belastningen jämn när båten ligger vid bryggan. En keramisk ring minskar slitaget när linan rullas in och ut.
Priset är cirka 2 000 kr per båtplats, inklusive tamp och dämpning.
Info: www.wee-marine.no