4 april, 2011

Storsatsningar på havsmiljön – ett riktigt aprilskämt

Det var ett hederligt aprilskämt. Regeringens besked om omfattande satsningar på skydd av känsliga havsområden är inte sant. Genom att registrera domänen regeringnen.se, ikläda sig rollerna som miljöminister Carlgren, ämnesråd och pressekreterare, samt skicka ut pressmeddelanden med regeringens besked respektive efterföljande glädjekommentarer från Greenpeace, ville organisationen både driva med havsmiljöpolitiken och belysa regeringens oförmåga att skydda marina skyddsområden.

– Pressutskicket, regeringsbeslutet, rollbestickningen var ett genomarbetat skämt, men andemeningen är i allra högsta grad verklig: regeringen måste ta krafttag för att skydda landets känsliga havsområden, säger Jan Isakson (a.k.a. miljöministerns pressekreterare Roger Engwall)

Pressmeddelandets kontaktnummer på miljödepartementet gick i själva verket till Greenpeace.
Och det ringde faktiskt en del!

* Sveriges Fiskares Riksförbund, SFR, ringde och fick nyheten bekräftad.
* Media har ringt (inga namn) och fått nyheten förklarad och satt i sitt sammanhang.
* Och – roligast – landsbygdsminister Eskil Erlandssons pressekreterare ringde och avslöjade aprilskämtet. (lyssna på ljudupptagningen HÄR)

Tyvärr är nästan allt som sägs om regeringens höjda ambitioner för havsmiljön i pressmeddelandena osant.

– Med de fejkade pressmeddelandena ville visa hur enkelt det är för regeringen att verkligen göra en riktig insats för havsmiljön. Därför gjorde vi pressmeddelandena verklighetstrogna, säger Jan ”Roger” Isakson, ansvarig för havsfrågor på Greenpeace.