4 april, 2011

Klart med norskt Grand Prix i Arendal tre år till

Racerbåtstävlingen Norwegian Grand Prix kommer att stanna i den pittoreska staden Arendal åtminstone tre år till. Detta efter att ett nytt avtal har blivit klart mellan organisatören NGP och H2o Racings president, Nicolò di San Germano. För Arendal är beskedet spännande med tanke på alla de människor som får se båtracing i världsklass på nära håll intill Arendals klippor.

Avtalets förlängning presenterades förra veckan vid en presskonferens i Arendal. NGP:s ordförande, Terje Tellefsen, var mycket nöjd.

– Organisationen här har rensat upp alla gamla skulder som har gett oss en del problem under de senaste åren. Vi startar på nytt med ett oskrivet blad, vilket känns skönt för organisationen, säger han.

Arendal har blivit något av en favoritarena för teamen, sponsorerna och media som bevakar båtracing. Anledningen är de fina förhållandena i Arendal på norska Sörlandet och den fina atmosfär som tävlingarna håller. Norges Grand Prix har blivit något av ett flaggskepp inom Class 1 racingcirkusen.

Under årets tävling, som håller på i tre dagar, väntas över 100 000 åskådare till lilla Arendal. I förutsättningarna finns elva stycken deltagande Class 1 racerbåtar, som kommer att dundra fram längs fjordarna i juli, säger Svein Elgvin, NGP:s VD.

Arendal var värd för evenemanget för första gången 1994. Det här årets race blir det 14:e Class 1 Grand Prix (15-17 juli) som hålls i Arendal.

De norska framgångarna på hemmaplan har dock varit begränsade. Björn Gjelsten tog till exempel sin första och enda seger här tillsammans med Steve Curtis år 2001. hans konkurrent Jörn Tandberg har visserligen fått se den rutiga flaggan fällas två gånger vid sina vinster, med Christian Zaborowski 2006 och Inge Brigt Aarbakke 2008, så är det Dubais Victory Team som har haft de största framgångarna på Arendals farvatten med sina sammanlagt åtta vinster.

Info: http://www.class-1.com/newsdetail.asp?newsid=1038