13 april, 2011

Nytt rekordförsök jorden runt med motorbåt

En grupp under ledning av äventyraren Alan Priddy hoppas kunna sätta nytt världsrekord i att köra den 24 000 Nm långa sträckan jorden runt med motorbåt. Det tidigare rekordet på 60 dagar, 23 timmar och 49 minuter hoppas de kunna slå med en 80 fot lång RIB. Det gällande rekordet är från 2008 och sattes av Pete Bethune med den extrema båten Earthrace.

Enligt den 57-årige engelsmannen Alan Priddy är det möjligt att förbättra rekordet med upp till tio dygn. Priddy är en erfaren motorbåtsförare och har satt 37 rekord under de senaste tio åren.

Till sin hjälp i den sju personer starka besättningen har han en rad erfarena äventyrare. Bland andra Jan Falkowski, 50 år, en psykiatriker som även är en erfaren äventyrare och RIB-åkare och har kört i P1 world championships flera gånger, och Shelley Jory-Leigh, en 40-årig affärskvinna och engelsk racerbåtsmästare.

Den 80 fots RIB (Rigid Inflatable Boat) som ska användas håller på att byggas. Materialet är 8 mm tjocka aluminiumplåtar, vilket är ganska kraftigt jämfört med de fritidsbåtar i samma material som säljs i Skandinavien. Teamet uppger att minst 90 procent av båten är återanvändbart.

Framdriften sköts med vattenjet och toppfarten blir cirka 45 knop. Avgörande för om försöket ska lyckas blir dock att kunna hålla en hög genomsnittlig fart. Bränsletankarna är på 28 000 liter. Enligt beräkningarna ska båtens tankas fyra gånger under resan.

De fyra stoppen under resan blir Panama, Honolulu, Hong Kong och Singapore. Varje delsträcka blir på cirka 4 800 Nm.

Starten för rekordförsöket går i Gibraltar i år.

Info: www.circumnavigationrecord.com