15 april, 2011

Snart startar kryssningssäsongen via Stockholms Hamnar

Stockholms Hamnar laddar för årets kryssningssäsong. I år kommer 273 anlöp av internationella kryssningsfartyg till Stockholm. Idag publiceras hela anlöpslistan. I början av maj välkomnar Stockholms Hamnar årets första kryssningsfartyg till Stockholm. MSC Orchestra lägger till vid Stadsgården för ett stopp på vägen från Kiel till Tallinn. Det sista fartyget är planerat att komma i oktober månad.

Totalt besöker 273 kryssningsfartyg Stockholm under säsongen, vilket blir cirka 12 anlöp per vecka. Fartygen kommer att lägga till vid Stockholms Hamnars kajer vid Stadsgårdshamnen, Skeppsbron samt i Frihamnen.

– I år välkomnar vi något fler fartyg jämfört med 2010, vilket är mycket glädjande, säger Helena Bonnier, styrelseordförande Stockholms Hamnar. Det är ett bevis för att Stockholm är ett populärt resmål för de internationella kryssningsresenärerna.

En nyhet för i år är det spanska rederiet Happy Cruises som vid tio tillfällen genomför Östersjökryssningar med sitt fartyg Gemini.

Störst av fartygen är Celebrity Eclipse med sina 317 meter. Hon anlöper Stockholm vid fyra tillfällen, 30 maj, 27 juni, 25 juli samt 22 augusti. Celebrity Eclipse kom för första gången i fjol och är det största kryssningsfartyg som anlöpt Stockholm.

I år är 41 anlöp så kallade ”turnarounds”, vilket innebär att resan börjar eller avslutas i Stockholm. Dessa anlöp är extra värdefulla för Stockholm eftersom det innebär fler hotellövernattningar, utflykter och taxiresor. Förra året var det 33 turnaround-anlöp.

Se www.stockholmshamnar.se för dagsfärsk info om ankommande fartyg.

Bilden:
Kryssningsfartyg via Stockholms Hamnar. Foto: Per-Erik Adamsson.