15 april, 2011

Seglare i världsklass till Maxi11-projektet

Magnus Woxén är en av Sveriges mest meriterade seglare. I ett och ett halvt år har han varit knutet till det franska Groupamaprojektet som många tror kan vinna nästa Volvo Ocean Race. Men nu går Magnus vidare till en ny, lika härlig, utmaning. Att bli en viktig del av besättningen som designar, utvecklar och lanserar nya Maxi 11.

Magnus har bland annat fyra Whitbread och Volvo Ocean Race under flytvästen och Maxi 11 konceptet väckte ett stort intresse på båtmässan i Düsseldorf i januari, trots att båtarna inte ens är byggda ännu.

En vinnande kombination?
– Ha-ha! Javisst, säger Magnus Woxén och fortsätter. Jag blir projektledare på Maxi Yachts med fokus att ta fram Maxi 11. Tidschemat är tajt, men jag kommer in i rätt tid för att kunna vara med och påverka. Det blir en mycket intensiv period, fram till sommaren.

Magnus tar plats i båten tillsammans med Maxi Yachts designteam. Designteamet kring Maxi11 har arbetat fram ett koncept som är en bra bit på vägen, men fortfarande går att utveckla ytterligare. Målsättningen är att använda Magnus bakgrund och erfarenhet från olika båttyper, till exempel Whitbread 60 och VO 70 och han kommer även tillföra vettig och relevant input kring både egenskaper och design.

Maxi är en ikon när det kommer till fritidsbåtar, men inte riktigt som racer.

Hur ser Magnus Woxén på detta?
– Jag har ju precis börjat. Men Maxi är välkänt och har sålt 16 000 båtar. Vi tänker bättra på den siffran. Ser du på Maxi som varumärke finns det många modeller som var väldigt eftertraktade och framgångsrika. Maxi 77 stod till exempel för väldigt mycket nytänkande när den kom, och Pelle Petterson gjorde en massa bra grejer och innovationer.

– Det fina med utveckling och design är ju också att du snabbt visar vad du står för istället för att prata om det. Med design och utvecklingstänk i framkant ska vi nu bygga vidare på det och lyfta fram speed i första rummet. Maxi11 ska vara en tävlingsbåt som snabbt ska kunna ställas om till en bekväm cruisingbåt.

– Det bor en kappseglare i alla och alla vill segla snabbt, men båten är till för hela familjen. Man brukar ju säga att ”finns det två båtar på havet, så är det kappsegling” avslutar Magnus Woxen.