26 april, 2011

Sjöfartsverkets nya vind- och vattentjänst även för Android

Sjöfartsverkets nya vind- och vattentjänst för mobilen finns nu även på Android Market. IPhone-versionen finns redan på Appstore. Den publika lanseringen är planerad till 29 april. Lagom till årets båtsäsong, under maj månad, lanserar Sjöfartsverket en applikation för mobiltelefonen där man får tillgång till information om vindstyrka, vindriktning och vattenstånd. Uppgifterna, som är i realtid, kommer från ett 60-tal mätstationer runt Sveriges kust samt i Vänern.

– Båtlivet är en av flera viktiga sektorer för Sjöfartsverket, säger Jonas Vedsmand, marknadsdirektör. Här såg vi chansen att använda data som redan fanns på Sjöfartsverket och göra den tillgänglig även för båtlivet. Det är första steget i vår strävan att ta fram fler tjänster för båtlivet för ökad sjö- och miljösäkerhet.

På Båtmässan i Göteborg visas applikationen ViVa för första gången. Det kommer också finnas chans att få en förhandstitt när det är dags för Allt för sjön på Älvsjömässan i mars.
Med hjälp av informationen i ViVa kan alla som är på väg ut eller redan befinner sig till sjöss i förväg ta reda på hur förutsättningarna ser ut på olika platser längs en planerad rutt. På så sätt kan man anpassa sig efter om det verkar vara hårda vindar, oönskad vindriktning eller lågt vattenstånd. För andra, som exempelvis windsurfare, kan det vara positivt att hitta platserna där det för tillfället blåser mer.

Den version av ViVa-appen som lanseras är en testversion och kommer att finnas tillgänglig på Appstore och Android Market.

Bilder på hur ViVa i mobilen ser ut samt en film som visar hur ViVa fungerar finns på www.sjofartsverket.se/mobilviva.