26 april, 2011

Broadband 3G – ny radarteknik från Navico

Efter framgångssagan med den prisvinnande bredbandsradarn BR24 har Navico, moderbolaget till Lowrance, Simrad Yachting och B&G nu lanserat den helt nya bredbandsmodellen Broadband 3G, som är ytterligare ett stort steg framåt i modern radarteknik med en förbättring på 30% gällande både räckvidd och ekodetektering utan att på något sätt försämra den redan utmärkta kapaciteten på korta räckvidder.

Med den nu dubbla sändeffekten, jämfört med BR24, kan du se sådant som t ex små glasfiberbåtar och kanalbojar från upp till 30% längre distans och följa dem hela vägen fram till det att du passerar dem på kanske bara två meters håll, vilket ger dig säkraste tänkbara navigationsförhållanden oavsett sikt.

Med Broadband 3G får du också funktionen InstantOn, vilket innebär att radarn startar direkt från standby och på mindre än 16 sekunder från helt avstängd, bara en tiondel av starttiden för en konventionell radar. Den här radarn drar mindre energi än konkurrenterna, precis som BR24, men vad som är än viktigare är att den avger mindre skadlig radiofrekvensenergi än en mobiltelefon, vilket gör den mycket säkrare för dig och andra ombord.

– I Sverige är vi välsignade med en underbar skärgård att utforska, men precis som vid all båtverksamhet över hela världen kan det bli nog så skrämmande på natten eller i dålig sikt, inte minst med fyllda naturhamnar och mängder med båtar över allt. Vi ville förbättra våra navigationshjälpmedel för just sådana situationer och utvecklade därför detta säkrare alternativ till pulsradarn. 2009 la vi ribban med vår banbrytande BR24 och även om vi då fick uppleva en aldrig tidigare sedd kortdistanskapacitet ville våra kunder ha mer. Med Broadband 3G får de samma funktionalitet på korta distanser, men nu kompletterat med hela 30% längre räckvidd, vilket gör den här radarn helt oöverträffad vad gäller navigationssäkerhet, säger Leif Ottosson, VD för Navico.

– Bredbandsradarns förmåga att identifiera objekt nära båten, dvs i det område där alla kollisioner inträffar, har verkligen uppskattats av kunderna hos Navicos alla dotterbolag. Nu kommer vi med Broadband 3G, som har dubbelt så hög sändeffekt från antennen än den från BR24, och har därmed sett början till slutet för den konventionella radarantennen, säger Greg König, produktchef hos Navico.

Bredbandsradarn 3G är kompatibel med Lowrance flerfunktionsskärm HDS, Simrad Yachtings kompletta navigationssystem NS (NSO Offshore, NSE Expert och NSS Sport) och B&Gs prisvinnande seglingssystem Zeus och har dessutom ett konkurrenskraftigt pris även för fritidsbåtägaren. Den kommer därför att användas på alla slags båtar, från små fiskebåtar, segelbåtar och andra fritidsbåtar till stora superlyxbåtar och arbetsbåtar.

Bredbandsradarn 3G kommer att finnas hos återförsäljare från början av juni.

Läs mer om bredbandsradarn 3G på www.simrad-yachting.se