16 maj, 2011

Succéartad premiär för Strömmingsloppet

Det blev en succéartad premiär för Strömmingsloppet lördagen den 14 maj. Givetvis uppstod ett antal barnsjukdomar men inga allvarliga som inte kunde lösas på plats. Damer och herrar, födda mellan 1936 och 2002, som sprang Strömmingsloppet mötte ett vårvacker Vaxholm. Det var soligt, lätt bris och runt 16 grader i luften – perfekt väder för löpning. Idel positiva och glada miner längs banan.

Arrangörernas strävan att ha hög miljöfokus har innefattade flera steg under projektets uppbyggnad. Några av dessa steg var bl a att anlita sophantering genom Sita, årets avfallsbehandlare 2010, ekologisk dryck till löparna från Saltå Kvarn, Ekologiska/ fairtrade bananer delas ut vid målet, och all tryckt media trycktes på miljövänligt papper. Det hårda miljösattsningen belönades genom att Stiftelsen Håll Sverige Rent miljödiplomerade loppet. Det innebär att Strömmingsloppet är det enda miljödiplomerade löparloppet i Stockholm. Martin Karlsson från Stiftelsen Håll Sverige Rent överräckte diplomet till Nicole Rimér, en av arrangörerna från Strömmingsloppet. Det markerade invigningen av loppet.
Strömmingsloppet har även adderat till en välgörenhetsaspekt till loppet. För varje deltagare som anmälde sig gick 100 kr till Wateraids arbete för rent vatten och sanitet, denna gång till Wateraids projekt i Bangladesh. Loppet lockade 279 motionärer som vardera gav 100 kr av anmälningsavgiften till Wateraid. Totalt gav Strömmingsloppet 27 900 kr till projektet i Bangladesh.

– För oss på WaterAid innebar loppet en flygande start på vårt nya projekt i Bangladesh. Med pengarna från loppet kommer vi kunna göra mycket nytta, säger Daniel Holking, kommunikatör på WaterAid Sverige

Fantastiska priser från Vaxholms företag
Loppet var uppdelat i två distanser. En lite kortare bana på 5 km och en längre bana med lite mer kuperad terräng på 10 kilometer. För varje distans belönades de tre bästa inom Herr och Dam. Som prisutdelare hade Strömmingsloppet engagerat Blossom Tainton vars tidning Blossom Magazine också var med som en av sponsorerna av loppet.

Priserna som delades ut kom främst från företag i Vaxholm. Vad sägs om skärgårdssegling ombord på en 50-fots segelbåt för två från OUT Seglingsevenemang AB, uthyrningspaket och introduktionskurs från Vaxholms Kanotsällskap, litografier från Lena, Gösta och Emilia Linderholm, julbord för 2 personer på Vaxholms Kastell, en veckas matkasse från Ecoviva och en fototavla från Copyshop.

Kommentarer om Strömmingsloppet

– Jag springer runt 5-6 lopp per år och Tjurruset är nog favoriten. Gillar konceptet med lokala lopp och hoppas verkligen att det blir ett lopp nästa år också, säger Magnus Bokström.

– Blev värvad av en kollega som vurmar för det här loppet, säger Annika Elmén. Jag hade hoppats på en lite bättre tid men terrängen spelade in. Det är en underbar miljö att springa i så jag återkommer nog nästa år också. Då blir det en mil.

– Vi springer inte för någon klubb utan mest för att det är kul, berättar syskonen Gustav och Lina Niland. Vi såg en annons i Runners World och anmälde oss. Jag (Gustav) sprang 10 km och Lina 5 km. (Gustav var också en av de som vann en litografi av Gösta Linderholm under prisutdelningen efter loppet.)

FAKTA
Strömmingsloppet – Sveriges första miljödiplomerade löpartävling!

Dag: Lördagen den 14 maj 2011
Klasser: 5 km & 10 km, herr och dam
Start: kl 11.00
Antal anmälda: 279

Resultat:
I herrklassen 10 km segrade Fredrik Tedborn med tiden 00:37:59.
I damklassen 10 km segrade Charlotte Karlsson med tiden 00:41:08.
I herrklassen 5 km segrade Christian Ahlsén med tiden 00:18:42.
I damklassen 5 km segrade Cecilia Fochsen med tiden 00:20:49

För hela resultatlistan, besök http://www.strommingsloppet.se/Resultat.html.

Välgörenhet: 25 % av deltagaravgiften går till WaterAid. Det innebär totalt
27 900 kr (279 x 100 kr) .

Arrangörer:

Nicole Rimér

Johan Karlöf
Helena Thunblad

Arrangörernas strävan att ha hög miljöfokus har innefattade flera steg under projektets uppbyggnad. Det hårda miljösattsningen belönades genom att Stiftelsen Håll Sverige Rent miljödiplomerade loppet redan nu första året. Det innebär att Strömmingsloppet är det enda miljödiplomerade löparloppet i Stockholm.
Strömmingsloppet har även adderat till en välgörenhetsaspekt till loppet. För varje deltagare som anmälde sig gick 100 kr till Wateraids arbete för rent vatten och sanitet, denna gång till Wateraids projekt i Bangladesh. Loppet lockade 279 motionärer som vardera gav 100 kr av anmälningsavgiften till Wateraid. Totalt gav Strömmingsloppet 27 900 kr till projektet i Bangladesh.

– För oss på WaterAid innebar loppet en flygande start på vårt nya projekt i Bangladesh. Med pengarna från loppet kommer vi kunna göra mycket nytta, säger Daniel Holking, kommunikatör på WaterAid Sverige.