20 maj, 2011

Ny version av jättemotor

Här är en minst sagt stor motor som presenteras i en helt ny version. Det är finska Wärtsilä, en av världens ledande tillverkare av motorer i den här storleken, som står bakom denna lågvarvs dieselmotor. Dessa “standardmotorer” ger hög verkningsgrad, pålitlighet och en optimering av kostnaderna för fartygens ägare till exempelvis containerfartyg.

Elektronisk kontroll gör att motorn har full kontroll över bränsleinsprutning och all övervakning. denna så kallade 72-bore motor har en borrning på 720 mm och fyra till åtta cylindrar, som var och en ger 3 610 kW vid ett varvtal på 84-89 rpm. En annan version av den här motorn har en borrning på 620 mm.

Den främsta marknaden för de här dieselmotorerna är mindre bulkfraktare som till exempel Panamax bulk carriers, Aframax tankers och mindre containerfartyg.

De här motorerna möter miljökrav som IMO Tier II och IMO Tier III.