20 maj, 2011

Handburen GPS med 4-tums pekskärm

Garmin presenterar nu Montana, en serie med handburna GPS-navigatorer. Montana är den mest avancerade Garmin-enheten hittills med funktioner som vändbar display, olika layoutalternativ, flera olika monterings- och batterialternativ och möjlighet att läsa en hel uppsjö av olika detaljerade kartor från Garmin.

Den har en barometrisk höjdmätare för höjdprofilering och förmåga att profilera den kommande rutten med hjälp av medföljande höjdvärden. En 3-axlig kompass ger dig en kurs även när du står stilla eller inte håller enheten i våg. Montanas vattentäta pekskärm som går att läsa av i solljus är på hela 4 tum (10.2cm) och den går att använda med handskar på. Väljer du en 650 eller 650t får du en 5-megapixelkameran med autofocus och bilderna du tar syns tydligt på skärmen i klara fina färger.

– Montana är designad för att vara tålig, portabel och mångsidig för alla äventyrslystna användare, säger Dan Bartell, försäljningschef på Garmin International.

– Med Montana kan vi erbjuda en enhet som uppfyller alla behov man kan tänka sig vid utomhusaktiviteter. Oavsett om du skall befinna dig på skogsmark, asfalt eller vatten. Allt ifrån navigering på båt till fyrhjulsdrift i skogen eller vandring i alperna, du kan till och med få talade körinstruktioner när du skall åka och handla. Montana har flexibiliteten och kompatibiliteten för att kunna ta dig dit du vill åka.

Med Montanas nya tåliga skal finns det ingen anledning att hålla tillbaka på äventyret. Montana är helt vattentät och tål att bli smutsig, även när den är ansluten till extern strömmatning. Använd den tillsammans med fordonsfästet och CityNavigator vägkartor och få talade körinstruktioner eller använd MC-fästet och sätt den på din motorcykel eller fyrhjuling. Om du går till fots kan du ansluta hörlurar och få instruktionerna där. Om du vill få en tydligare bild över hur det kan se ut kan du utforska Montana på http://sites.garmin.com/montana/?lang=sv&country=SE

När det gäller kartor är Montana kompatibel med alla Garmins detaljerade kartor; topografiska, vägkartor och sjökort. Den stöder också nya BirdsEyeTM Select och BirdsEyeTM Satellite (prenumeration krävs). Där kan du ladda ner olika områden från kartor och satellitbilder till din Montana. När du ansluter Montana till din dator kan du dessutom använda dessa kartor tillsammans med Basecamp, vårt ruttplaneringsprogram som du laddar ner gratis och som hjälper dig att planera och analysera dina resor in i minsta detalj.

Montana har två olika batterialternativ för att hålla enheten strömförsörjd under dina resor och äventyr. När du tar en paus i äventyret och har tillgång till ström kan du ladda det tunna lithiumbatteriet, som då varar upp till 16 timmar. Om du inte har möjlighet att ladda så kan du även driva Montana på tre AA-batterier och får då en drifttid på 22 timmar.

Montana stödjer GPX-filer som används vid GeoCaching och som laddas direkt in i enheten. Montana lagrar och visar informationen inkl. position, terräng, svårighetsgrad, ledtrådar och beskrivningar, vilket innebär att du slipper manuell hantering av koordinater och pappersutskrifter. Ladda bara enkelt upp GPX-filen till din Montana och ge dig ut på skattjakt. Cacher kan laddas ner från www.OpenCaching.com en helt gratis website där man kan skapa, hitta och dela cachar över hela världen.

När du är ute och letar efter din nästa cache eller vandringsled i den vackra naturen kan du fånga ögonblicken med Montanas 5-megapixel digitala kamera. Alla foton geotaggas automatiskt med position där bilden togs så att du kan navigera tillbaka till exakt samma plats i framtiden. Titta på bilderna i liggande eller stående format. Vill du ha ett större minne, sätt i ett microSD-kort. Du kan även titta på andra bilder som är tagna med andra kameror på microSD med Montanas bildvisningsprogram.

Montana finns i tre olika modeller, Montana 600, Montana 650 med 5-megapixelkamera och Montana 650t med 5-megapixelkamera och topografisk karta över Europa i skala 1:100 000.

Montana beräknas finnas tillgänglig i slutet av juni till ett rekommenderat cirkapris på 4 695: – för 600, 5 695:- för 650 och 6 195:- för 650t.

Info: www.garmin.se