24 maj, 2011

Rekordstora segel till Mirabella V

Den väldiga slupen Mirabella V har försetts med nya segel. Liksom allt annat som har med denna fantastiska båt att göra är seglens mått minst sagt imponerande. Se bara på bilden här ovan som visar två man som sitter på Mirabella V:s bom. Den längsta bommen på Mirabella V är på hela 24 m.

Riggen till Mirabella V är levererad av riggspecialisten Marine. Bara bommen motsvarar hela mastlängden på en ordinär segelbåt på 46 fot, vilket är ganska stort i sig.

Anledningen till att Mirabella fick nya segel var bland annat att originalseglen inte höll formen längre. Båtens ägare ville ha något mer hållbart och dessutom mer flexibelt i segelgarderoben.

Den nya segelupsättningen är nu på plats. Enbart storseglet mäter hela 1 557 m² och har sytts av Doyle Sails. Premiärseglingen skedde i mars vid St Barths Bucket superyacht regatta.

Dimensionerna på de nya bomamrna och seglen är verkligen stora. Det gamla storseglet till den nästan 100 m höga masten på båten vägde cirka 3 ton. De nya bommarna, som nu har installerats, fick levereras i längder om 12 m och sättas ihop på plats. Bommarnas diameter varierade mellan 72 och 93 mm.

Färdigställd 2004 är Mirabella V fortfarande världens största enmastade segelbåt. Hon mäter 75,22 m (247 ft) och hennes mast är 88,5 m (292 ft) hög från vattenytan.