10 juni, 2011

Modern superyacht med aggressiva linjer

Här är en superyacht med verkligt annorlunda och aggressiva linjer. Det är knappast vem som helst som köper en båt av det här slaget, varken av ekonomiska eller estetiska skäl. För designen svarar den brittiska yachtdesignern Alex McDiarmid, baserad i Sydfrankrike där en stor del av kunderna till sådana här yachter finns. Yachten är på hela 85 m och ska ses som ett koncept för hur visa stenrika båtägare vill färdas på sjön om några år.

Det senaste projektet från Alex McDiarmid heter “Dramatic”. Det är en 150 fots (46 m) yacht som verkligen tänjde på gränserna. Den här allra senaste skapelse, som vi visar på dessa illustrationer, har fått arbetsnamnet “Iwana”, vilket för tankarna till mer östligt bosatta båtägare. Yachten är som sagt på hela 85 m och innehåller därmed all lyx man kan tänka sig – och lite till.

Ödlor har stått förebild för denna annorlunda yacht. De anses tydligen vara tillräckligt annorlunda och uppseendeväckande för att ge inspiration även till yachter. Det är kanske därför som “Iwana” presenteras i färgsättningarna rosa och lime. Namnet anses dessutom kunna härledas till spanskans “iguana”, namnet på en särskild sorts ödlor som det uttalas av en folkgrupp i Karibien…

Designern sager sig ändå ha varit mån o matt behålla klassiska linjer på visa delar av båten. Aktersektionen, överbyggnaden och “Day Light Opening” fönster finns med på illustrationerna för att visa på de olika designexemplen. Liksom på vissa moderna bilar sträcker sig framrutan långt over yachten och bildar en del av takkonstruktionen.

För att maximera båtens däckutrymmen finns det två plattformar som kan öppnas upp och fällas ut. Det är dock inga vanliga små balkonger utan två stycken riktigt stora badplattformar. Här finns plats för alla de leksaker som miljardärer måste ha med sig på havet: waverunners, vattenskotrar, windsurfingrbädor, kayaker, wakeboards och en hel uppsjö av fiskeutrustning.

Tekniska specifika tioner:
Längd ö a: 85m / 280ft
Bredd: 14.2m / 47ft
Motorer och effekt: 2 x 4 830 hk / 3,600kW MTU 20V 4000 M73L
Maxfart: circa 18 knop
Räckvidd: 6 900 Nm vid 14 knop
Bränsletankar: 280 000 liter
Antal gäster: 16
Antal besättning: 20