13 juni, 2011

Rallytjejer byter bilen mot segelbåt

Ramona Karlsson och Miriam Walfridsson, som fightas med killarna i rally-SM, kommer i början av juli tillfälligt att byta ut rallybilen mot en segelbåt då de tar sig an Sveriges största havskappsegling; ÅF Offshore Race – tidigare känt som Gotland Runt.

När deras partner, Solidtango, ställde frågan om de ville vara en del av deras team i årets upplaga av ÅF Offshore Race undrade de först om de menade allvar.

– Vi har aldrig suttit i en segelbåt tidigare och vet knappt åt vilket håll babord är, skrattar Ramona och Miriam. Men efter viss övertalning där vi fick veta mer om upplägget och även förstod vilken tuff och rolig utmaning det är så kändes det självklart att tacka ja.

Att havskappsegla med en stor besättning handlar väldigt mycket om teamwork, vilket är något som Miriam och Ramona har stor erfarenhet från sitt rallytävlande och likheterna mellan rally och segling är flera.

Ramona kommer att vara en av dem som har ansvar för att styra båten och Miriam som är kartläsare i vanliga fall kommer att vara en av dem som ansvarar för navigeringen.

– Det känns naturligt och bra att våra roller i rallybilen överförs till vårt uppdrag på båten, och det skall bli spännande att se om det kommer att fungera lika bra med vatten som underlag istället för grus, säger Ramona.

Två dagar innan start kommer teamet att ligga i hårdträning. Stora delar av förberedelserna och hela racet kommer att dokumenteras och även sändas live. I samband med tävlingar brukar Ramona och Miriam sända live inifrån sin rallybil.

– Givetvis kommer vi även ha en livekamera på båten så att alla som vill kan följa oss på webben under hela racet. Tillsammans med videokrönikor och blogginlägg hoppas vi kunna dela med oss av något som närmast kan liknas vid en stormig dokusåpa ute på havet. Vi lovar att göra allt för att dela med oss så mycket som möjligt av vår utmaning, med målsättning att vara första båt över mållinjen, avslutar Ramona.

Ramona Karlsson
30 år, bor i Stockholm, Sveriges bästa kvinnliga rallyförare och med i svenska rallylandslaget. Stuntförare och förarinstruktör. Fokuserad och envis, har kört cirka 70 rallytävlingar. Antal segeltävlingar: 0
Blogg: http://blogg.expressen.se/ramona/

Miriam Walfridsson
25 år, bor i Ljung i Västergötland. Med i svenska rallylandslaget. Jobbar som hälsocoach och co-driver. Bestämd, noggrann och lugn. Har kört cirka 90 rallytävlingar. Antal segeltävlingar: 0.

Info: www.ramonarallying.com

Info: www.solidtango.se