6 juli, 2011

Fartyget ”The World” till Helsingborg

Världens största privatägda yacht, The World, besöker Helsingborg den 6 juli. Fartyget befinner sig på en ständig resa jorden runt, och har hittills besökt mer än 800 hamnar i 140 olika länder.

The World sjösattes den 28 feburari 2001 vid Bruce Shipyard i Landskrona. Därefter bogserade det till Fosen Mekaniske Verksted i norska Rissa, där det färdigställdes och levererade till ”The World of Residences at Sea”, den 12 mars 2003. Sedan dess är fartyget en bostadsrättsförening på ständig resa jorden runt under hela året.

Idén, som föddes av den norske redaren Knut Kloster, var att skapa fashionabla hem under konceptet ”Home away from home”. Idag finns 165 lägenheter som ägs av 130 familjer från 19 olika länder. Lägenheterna är i storlek mellan 30 och 450 kvadratmeter. Familjerna tillbringar i snitt fyra månader ombord. Cirka 135 personer brukar kryssa samtidigt.

För att kunna köpa en lägenhet ombord på The World måste man godkännas enligt ett ”Club Concept”, vilket innebär minst 10 miljoner dollar på banken. Ungefär hälften av ägarna är amerikaner, och besättningen ombord består av 260 personer. Fartyget erbjuder mycket lyx med fyra restauranger, ett flertal barer och en marknadsplats där de boende kan köpa lokala delikatesser och produkter från de ställen de besöker. Här finns också pooler, tennisbana puttinggren, joggingspår och en badplattform med all tänkbar vattensportsutrustning.
År 2010 såldes 18 st lägenheter till ett snittpris av 17,8 miljoner kronor.

Resrutten röstas fram och planeras hela tre år i förväg av de två kaptenerna, varav en är helsingborgaren Erik Bredhe, tillsammans med rederiet ”ResidenSeas” manager.