9 juli, 2011

Zennströms Ran seglade snabbt trots svaga vindar

Kappseglingsmaskinen Ran var extremt snabb trots de snabba vindarna i ÅF Offshore Race 2011. Den 72 fot långa racern korsade mållinjen som första båt, vilket vi har berättat om tidigare. Vindarna har varit tävlingen trogna de senaste åren, men den här gången var det sämre med den varan. Förutom vid starten har vindarna varit riktigt svaga. För de vackra bilderna svarar fotografen Oskar Kihlborg.

Under hela tävlingen har veteranen Wasa 55 Vindile legat som första båt. Vindile är en båt med en speciell historia. Hon byggdes för ett trettiotal år sedan i Göteborg och de nya ägarna har gjort ett fantastiskt jobb när de förvandlat den forna cruisingbåten till en riktig vinnare, , både 2007 och 2010. I Sandhamn var det bara Ran som låg före Vindile.

Racet i racet – det mellan de två TP 52:orna Reg och Datacom-Lindahl – vanns av den senare med sin rutinerade skeppare, Ralf Aspholm.

Det välkända Gotland Runt, som tävlingen har hetat i alla föregående år, är en av världens största havskappseglingar. I år hölls den 74:e seglingen sedan 1937, nu med den stora förändringen att tävlingen startade och avslutades i centrala Stockholm.

Huvudsponsor är numera teknikkonsultföretaget ÅF medan arrangerande klubb är KSSS (Kungliga Svenska Segel Sällskapet).

Ambitionen inför nästa år är att ha ett startfält på minst 300 båtat, som alla startar från Stockholm.

Info: www.ksss.se

Info: www.kihlborg.se