10 juli, 2011

Stockholmare snabbast runt Gotland

Datacom-Lindahl är totalsegrare i ÅF Offshore Race 2011. Skeppare Rolf Aspholm tog hem sin tredje totalseger. – Jag är så stolt. Vägen hit har varit kort och krokig. På rekordtid har jag fått ihop en besättning som verkligen fungerat som ett team. Därför vann vi, säger Rolf Aspholm.

För vägen till totalsegern har inte varit lätt. Först fick han båten för sent. Sedan hade han problem med att hitta den besättning han ville ha. Och när han väl hade fått ihop den fanns det väldigt lite tid kvar att träna tillsammans.

– Nu är det ju så att alla i besättningen är oerhört erfarna havskappseglare, så var och en kan ju sitt jobb. Men segling är ett lagarbete, och för att fungera optimalt ihop måste du träna ihop, säger han och tillägger:

– Roger Nilsson, som ju seglat flera stycken Volvo Ocean Race, var oerhört viktig för oss. När det blåser så lite som det gjorde gäller det att ha en duktig väderman och Roger är bäst.

Själva seglingen runt Gotland tycker Ralf Aspholm var en av de mentalt jobbigaste han varit med om. Och då var detta ända hans 21:a tävling.

– Som skeppare finns det så mycket att oroa sig över när det blåser lite, saker du inte hinner bry dig om när det blåser bra, och det tär på dig, säger han.

Det är vägval, hela tiden vägval. Och så är det vad konkurrenterna gör. Och hur man ska reagera på det. Variablerna är oändliga.

– Tillslut fick jag också börja ransonera dricksvattnet ombord. Jag var rädd att det inte skulle räcka, men så kom vinden. Äntligen, säger han, är tyst en stund och säger:

– Vad roligt det var. Och vi vann. Också över Ran. Niklas Zennströms Ran är en av världen vassaste segelbåtar. Allt hos Ran är tipptopp. Och besättningen är heltidsproffs. Och vi vann. Det är som om AIK skulle slå Milan. Chansen finns, men sannolikheten är liten.

Totalsegrare:
Datacom-Lindahl , skeppare Ralf Aspholm
Klassegrare:
ORC Int Charlie
Datacom-Lindahl, skeppare Ralf Aspholm
Classic Baltic Race
Volonté, skeppare Maria Krafft
SRS Bravo
S/Y Maskin, skeppare Noel Barkelius
SRS Alfa 1
Vindile, skeppare Bengt Eriksson

Kommentarer

SRS Alfa 2 Segraren 10:49:37 2011-07-10

Team OBK med Accenten Linnea.