14 juli, 2011

2,5 miljoner svenskar åker fritidsbåt i sommar

Drygt fyra miljoner människor vistades i den svenska skärgården förra sommaren och 2.5 miljoner åkte fritidsbåt. I år kan den siffran öka. – Med nära en miljon fritidsbåtar i landet är det kanske inte så konstigt att nästan var fjärde svensk väljer att vara ute på sjön. I år har ju sommaren börjat bra så det kan säkert bli fler som kan få sina finaste sommardrömmar uppfyllda, säger Thomas Sandberg, projektledare för Scandinavian Boat Show.

Den positiva trenden i båtbranschen ser ut att hålla i sig. Det visar bland annat antalet bokningar till årets stora båtmässa, Scandinavian Boat Show, som öppnar 9 november på Stockholmsmässan.

– Vi har faktiskt ett bättre bokningsläge nu i början av juli än vi hade förra året. Så det ser mycket ljust ut, säger Thomas Sandberg.

Båtliv ger bättre hälsa
Den stora båtlivsundersökningen 2010* visar att tre av fyra båtägare upplever att båtlivet påverkar deras hälsa mycket eller ganska positivt. De viktigaste upplevelserna är friheten, naturen, tystnaden och lugnet samt fint väder.

5,7 miljoner övernattningar i båt
I landet finns omkring 202 000 övernattningsbara fritidsbåtar. I dessa gjordes förra sommaren omkring 5,7 miljoner övernattningar (bäddnätter). Flest övernattningar gjordes i naturhamnar.

I de cirka 1 500 anordnade fritidsbåtshamnarna i Sverige är 450 klassificerade som gästhamnar. Totala antalet båtnätter i gästhamnarna under förra sommaren var 531 123, vilket motsvarar 1 487 144 personer och gästnätter. Mycket mer fakta om båtlivet finns på ”Fakta om båtlivet i Sverige 2011”*.

* Källa: Fakta om båtlivet i Sverige 2011, http://www.transportstyrelsen.se/sv/Sjofart/Fritidsbatar/Fakta-om-batlivet/

Foto: Magnus Deutgen.