18 juli, 2011

Samlar in pengar med snabb kolfiberbåt

Engelska Linley Swan GP offshore racing team ska samla in pengar till välgörenhet med hjälp av en extremt snabb motorbåt med 2 400 hk och biodiesel som drivmedel. Målet är att samla in 600 000 Pund, motsvarande över 6 Mkr, till ett sjuklhusprojekt i England. Redan inann start har bidragen börjat strömma in.

Insamlingen görs för att skapa medel till Great Ormond Street Hospital Children’s Charity. För oss svenskar verkar det märkligt att samla in pengar genom att köra över 100 knop med en båt, men för engelsmännen och även i andra länder är det bara ett av alla möjliga sätt att skapa engagemang och resurser till dem som behöver det.

Linley Swan GP deltog 10 juli som en del av ett Formula 1 Party, som arrangerades av Great Ormond Street Hospital Children’s Charity. Teamet ställde upp med en dag ombord i deras racerbåt med totalt 2 400 hk. Den som betalar bäst för en plats obord får följa med föraren Tom Montgomery-Swan och hans besättning på en av delsträckorna i RB12 Round Britain Race 2012. Det är en sträcka som körs över 150 Nm med en genomsnittlig hastighet av närmare 100 knop.

Bland dem som är med och bjuder på biljetten finns racingkändisar som Bernie Ecclestone, Lewis Hamilton, Jenson Button, Ross Brawn, Christian Horner och Mark Webber.

Sedan 2005 har den här sortens evenemang i samarbete med Formel 1 samlat in över 20 Mkr till hjärt- och lungenheten vid det aktuella sjukhuset.

Teamets båt är på 16,76 m över allt och är 3,8 meter bred. Motorbestyckningen består av fyra stycken Cummins Mercruiser (5.9 QSC) à 600 hk och backslagen är av typen Crash Gearboxes med Arneson Surface Drives (ytskärande drev).

Båten är byggd i kolfiber och körs på biodiesel. Toppfart 108,6 knop.

Info: http://www.linleyswangp.com/