2 augusti, 2011

Nordiskt i topp i Lysekil Women’s Match 2011

Danskorna Trine Abrahamsen och Camilla Ulrikkeholm är helt obesegrade och delar ledningen efter första dagens seglingar i Lysekil Women’s Match. Även svenskorna Karin Hagström och Linda Rahm har fyra segrar vardera, men också två förluster: – Det är fantastiskt roligt att segla här i Lysekil, och vi har startat långt över förväntan, säger Karin Hagström, som laddat upp med ett seglingsuppehåll på ett och ett halvt år.

– Det var bra för oss att starta med sex matcher i snabb följd för att komma igång. Vi har väldigt roligt ombord och tycker det är kul att segla lite större båtar och ha så nära till publiken som här i Lysekil, fortsätter Karin Hagström.

De större båtarna som Karin syftar på är Lysekilstävlingens DS 37:or, kappseglingsbåtar på drygt 11 meter och nästan fyra ton, som kräver sex tjejer i besättningen. OS-båten Elliott seglas som jämförelse på hälften så stor besättning, och det är den besättningsstorleken som många av tjejerna fått vänja sig vid i sina OS-satsningar de senaste åren.

Karin inledde sin återkomst till matchracingtävlandet med att i den allra första matchen slå självaste förhandsfavoriten Linda Rahm, som seglar med samma rutinerade besättning som 2008 när de senast vann i Lysekil:

– Det är såklart en fördel för oss att vara så samtrimmade som vi är, men ju längre veckan går desto mer kommer de övriga besättningarna ikapp, kommenterar Linda, som siktar på att konstant hålla sig bland de fyra främsta i totallistan, för att garanterat ta sig vidare till semifinal.

Trine Abrahamsen från Danmark avslutade tisdagens seglingar först efter 18 på kvällen med att i mycket svaga vindar ta sin fjärde raka seger, mot fransyskan Anne-Claire Le Berre. Danskan låg efter under större delen av matchen, men lyckades på den sista sträckan mot mål hitta en gynnsam strömfåra som gav henne segern:

– Vi har inte seglat DS 37 så mycket, men lyckades ändå få till det riktigt fint idag, skrattade Trine på presskonferensen efter tävlingarna.

Överhuvudtaget kännetecknades tisdagens matchracing i Lysekil av svaga vindar och solsken, två omständigheter som tär hårt på besättningarna. Linda Rahm har strategin klar för att hålla skärpan uppe i de pressande förhållandena:

– Det är förstås fullt fokus som gäller under seglingarna, men direkt efter målgång söker vi skugga, slappar, dricker mycket och samlar kraft.

Ska det bli veckans segerrecept..?

Ställning i Lysekil Women’s Match 2011, efter första dagens seglingar:
1. Camilla Ulrikkeholm, DEN, 4 segrar – 0 förluster 1. Trine Julie Abrahamsen, DEN, 4 – 0 3. Karin Hagström, SWE, 4 – 2 4. Linda Rahm, SWE, 4 – 2 5. Nicole Souter, AUS, 2 – 2 5. Anne-Claire Le Berre, FRA, 2 – 2 5. Stephanie Roble, USA, 2 – 2 8. Silvia Roca Mata, ESP, 1 – 3 8. Cristiana Monina, ITA, 1 – 3 10. Caroline Sylvan, SWE, 0 – 6

Lysekil Women’s Match är med 300 000 SEK i prispengar världens största tävling i matchracingsegling för damer, vad gäller mixen publik, media och prispengar. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan förstås och följas av publiken.

Tio av världens främsta kvinnliga matchracingbesättningar deltar i den sjätte upplagan av Lysekil Women’s Match, som arrangeras av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar.

Huvudsponsor för Lysekil Women’s Match är Preem. Stena Bulk, Carpe Diem Beds of Sweden, Sängvaruhuset Sova, Midroc, Phonera och Musto är partners och Lysekils Kommun värdstad.

Radiofrekvens: Mix Megapol 101,5 direktsänder tävlingarna lokalt under hela evenemanget.

Info: www.lysekilwomensmatch.se

http://www.facebook.com/lysekilwomensmatch

Bilderna:
Linda Rahm med besättning sätter spinnaker.

Karin Hagström in action.

Foto: Dan Ljungsvik/LWM.