3 augusti, 2011

Svenska medaljfavoriter vid vindsurfing-VM

Denna vecka inträffar en av de stora seglingshändelserna i Norden 2011 då årets VM i vindsurfing i den snabbväxande Kona-klassen går av stapeln i danska Nivaa. Konkurrensen är hårdast möjliga men i det svenska laget finns flera av de stora förhandsfavoriterna, bland annat Kajsa Larsson (18 år) och Adam Holm (17 år).

Under några få år har Kona One utvecklats till den snabbast växande vindsurfingklassen i världen. Klassen samlar såväl seglare med olympiska meriter som unga talanger. Den 3 – 7 augusti arrangeras årets VM i danska Nivaa söder om Helsingör. Tävlingarna samlar deltagare från tre kontinenter, bland annat från Kina och Tjeckien, som kommer göra upp om VM-titlarna i herr-, dam- och juniorklassen.

– Vårt lag håller absolut internationell toppklass, säger Anders Göthberg från Svenska Kona One-förbundet. Våra förhoppningar är också högt ställda. Målet är att slå resultatet från förra årets VM i Florida, fortsätter han.

2010 vann de två unga svenska talangerna, 17-årige Adam Holm och 18-åriga Kajsa Larsson silver i herr- respektive damklassen.

Kona One är en entypsklass som innebär att alla seglare har likadana brädor och segelstorlek beroende på vikt för att ge så rättvisa förutsättningar som möjligt.

– Med identiska utrustningar ligger fokus helt på den individuella seglarens skicklighet. Det är vad som gör den här formen av vindsurfing så nervkittlande, säger Anders Göthberg.

Årets VM-seglingar inleds onsdag eftermiddag 3 augusti. Väderprognosen talar om lätta vindar vilket ofta är mycket utslagsgivande och ställer stora krav på att kunna läsa vindskiften och hålla koncentrationen på topp.

Tävlingarna arrangeras av Nivaa Segelsällskap tillsammans med internationella Kona One-förbundet.

Mer information och tävlingarna finns på: http://www.konaone.com/worlds2011.