3 augusti, 2011

Meteomedia utvidgar varningstjänst och lanserar ovädersvarningar

Den schweiziska vädertjänsten Meteomedias europeiska varningstjänst för oväder expanderar ytterligare. Nu levereras tillförlitliga ovädersvarningar även för Sverige. På den nya väderportalen www.vader-alarm.se kan användarna snabbt och över-skådligt se var vädervarningar är aktiverade. Experterna varnar för storm/orkan, kraftigt regn, hagel, åska, kraftigt snöfall, underkylt regn och extrema temperaturer.

Varningarna anges med exakta geokoordinater. Det innebär att även mycket små områden kan få lokala varningar. Förvarningar om extrema väderhändelser sänds ut upp till 48 timmar i förväg.

Meteomedias ovädersvarningar används bland annat av brandförsvaret, kommuner och försäkringsbolag för insatsplanering och för förebyggande av skador. Via internetportalen är tjänsten nu tillgänglig för allmänheten.

Portalen ger även övrigt information kring vädret. Här kan användarna hitta en mängd nyttig information, från lokala väderprognoser och aktuella väderuppgifter till animationer som till exempel moln- och nederbördsfilmer. Även för turister i Sverige lönar det sig att ta en titt på www.vader-alarm.se eftersom sidan inte bara finns på svenska utan också på engelska och tyska.

Info: www.vader-alarm.se