4 augusti, 2011

Ett ordentligt pentry – drömmen för landets båtägare

Om landets båtägare får välja ett drömtillbehör till båten står ett ordentligt pentry högst upp på önskelistan. Det svarar 31 procent av de tillfrågade i Mekonomens nya BåtLivs-undersökning 2011. På andra plats med 17 procent kommer ett badrum, tätt följt av lyxiga sängar på 14 procent.

I BåtLivs-undersökningen har Mekonomen frågat 1000 svenskar om deras båtvanor. Och det visar sig att matlagning intresserar svenskarna även om man befinner sig ute till havs. På frågan vilken typ av mat som oftast äts under båtsemestern svarar en av fem, att de föredrar mat som tillagas vid spisen. 29 procent svarar kallskuret, färdiga sallader och mackor. Populäraste maten under båtsemestern är dock grillat, vilket 42 procent av de tillfrågande svarar.

Fick landets båtägare vidga fantasierna ytterligare och välja en egenskap till den absoluta drömbåten önskar sig var fjärde svarande en båt som skulle tanka sig själv och innebära minimala driftskostnader. 14 procent ser hellre att båten skulle fungera lika bra på land som i vatten medan 14 procent gärna hade utrustat sin drömbåt med en särskild ubåtsfunktion.

– Mekonomen tar nu steget i på den marina marknaden och vi genomför denna undersökning för att bättre förstå svenskarnas båtvanor. Vårt mål med satsningen på marint är att erbjuda alla båtägare samma service som vi alltid gett till bilägarna. Men en båt som tankar sig själv har vi nog lite svårare att erbjuda, åtminstone som det ser ut idag, säger Mikael Schriwer, affärsutvecklingschef Mekonomen marint.

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av NORM på uppdrag av Mekonomen. Undersökningen omfattar 50 frågor och har besvarats av 1000 svenskar.

Siffror från Mekonomens BåtLivs-undersökning
• 31 procent svarar att ett ordentligt pentry är drömtillbehöret i båten.
• 17 procent svarar att ett ordentligt badrum är drömtillbehöret i båten.
• 13 procent svarar att lyxiga sängar är drömtillbehöret i båten.
• 42 procent svarar att de oftast äter grillad mat på båtsemestern.
• 25 procent anser att en båt som tankar sig själv som den ultimata drömbåten.

På bilden ett pentry från en Nord West 420. Foto: Jessica Stenlund.