7 augusti, 2011

Camilla Ulrikkeholm suverän mästare i Lysekil

Hon toppade den inledande round-robin (alla möter alla). Hon gick helt obesegrad genom kvarts- och semifinalmatcher. Till sist vann hon också finalen över Australiensiskan Nicole Souter, med tre raka segrar. Camilla Ulrikkeholm från KDY i danska Skovshoved är 2011 års suveräna mästare i Lysekil Women’s Match, som hon seglade för femte gången: – Det var täta matcher och inte alls så lätt som det kan se ut på papperet, men vi vann på bättre besättningsarbete när det kom mer vind, summerar hon efter det obligatoriska segerdoppet.

Att det inte var någon promenadseger kan alla de tusentals människor som följde de spännande matcherna från Lysekils klippor intyga. Australiensiska världsmästarinnan från 2009 i Lysekil, Nicole Souter, bjöd stenhårt motstånd i alla de tre finalmatcherna. Ledningen växlade flera gånger under racen, och publiken fick se en rad exempel på utmanande manövrer och riktigt gott besättningsarbete från båda de rutinerade finalbåtarna:

– Vi gjorde några dumma misstag när vi hade ledningen, och dem utnyttjade förstås danskan direkt för att ta sig förbi, suckar Souter, som ändå tyckte det var väldigt roligt att återse Lysekil.

– Jag vann för två år sedan och jag ska komma tillbaks och vinna om två år igen. Nästa år tänker jag segla OS i matchracing i Weymouth, så då kan jag inte komma hit, skrattar Souter, som hade kompletterat sin ordinarie besättning med svenskorna Madeleine Magnusson och Jessica Johnson.

Danskan Trine Abrahamsen tvingade i sin semifinal Nicole Souter till fem matcher, och fick därefter kasta sig direkt in i bronsmatcherna. Ulrikkeholms semifinalmotståndare Stephanie Roble från Chicago utnyttjade istället den långa vilan inför matcherna om tredje pris väl, och kunde sedan säkra tredjeplatsen i Lysekil Women’s Match med två raka segrar över Abrahamsen:

– Det kändes lite skakigt på förmiddagen, men efter lunch kunde vi ta oss an Trine med nya friska krafter, säger Roble.

– Vi var väldigt glada att vinden droppade en del lagom till eftermiddagens bronsmatcher, för min besättning väger 38 kg under den övre gränsen, skrattar hon och berömmer svenskorna i besättningen (Karin Berg, Hanna Klinga, Therese Wolgast och Karin Almquist) för riktigt gott jobb ombord.

Slutresultat i Lysekil Women’s Match 2011, med prispengar:
1. Camilla Ulrikkeholm, DEN, 100 000 SEK
2. Nicole Souter, AUS, 47 000 SEK
3. Stephanie Roble, USA, 39 000 SEK
4. Trine Abrahamsen, DEN, 31 000 SEK
5. Karin Hagström, SWE, 27 000 SEK
6. Silvia Roca Mata, ESP, 24 000 SEK
7. Linda Rahm, SWE, 19 000 SEK
8. Anne-Claire Le Berre, FRA, 13 000 SEK
9. Cristiana Monina, ITA
10. Caroline Sylvan, SWE

Resultat från finalen i Lysekil Women’s Match 2011:
Camilla Ulrikkeholm, DEN – Nicole Souter, AUS, 3 – 0

Resultat från semifinalerna i Lysekil Women’s Match 2011:
Camilla Ulrikkeholm, DEN – Stephanie Roble, USA, 3 – 0 Trine Abrahamsen, DEN – Nicole Souter, AUS, 2 – 3

Lysekil Women’s Match är med 300 000 SEK i prispengar världens största tävling i matchracingsegling för damer, vad gäller mixen publik, media och prispengar. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan förstås och följas av publiken.
Tio av världens främsta kvinnliga matchracingbesättningar deltar i den sjätte upplagan av Lysekil Women’s Match, som arrangeras av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar.

Huvudsponsor för Lysekil Women’s Match är Preem. Stena Bulk, Carpe Diem Beds of Sweden, Sängvaruhuset Sova, Midroc, Phonera och Musto är partners och Lysekils Kommun värdstad.

Radiofrekvens: Mix Megapol 101,5 direktsänder tävlingarna lokalt under hela evenemanget.

www.lysekilwomensmatch.se
http://www.facebook.com/lysekilwomensmatch

Foto: Dan Ljungsvik/LWM.