16 augusti, 2011

Rainbow Warrior pensioneras – blir sjukhusbåt i Bangladesh

Idag lämnas Greenpeace flaggskepp Rainbow Warrior II över till den bangladeshiska frivilligorganisationen, Friendship, som kommer att göra om fartyget till ett sjukhusskepp. Efter 22 år av resor på världshaven i kampen för att skydda miljön kommer skeppet nu att döpas om till Rongdhonu, som betyder regnbåge på bengali.

Skeppet kommer att fungera som ett flytande sjukhus samt leverera medicinsk hjälputrustning till behövande längs med kusten i Bangladesh och Bengalibukten, där befolkningen har liten tillgång till, eller helt saknar, grundläggande medicinska förnödenheter.

– Vi är mycket glada över att Rainbow Warrior II kommer att fortsätta göra nytta. Nu ser vi fram emot hennes efterföljare, Rainbow Warrior III, som snart är klar. Precis som sin föregångare kommer hon att vara ett av våra viktigaste verktyg i arbetet med att skydda miljön, säger Patrik Eriksson, kampanjchef på Greenpeace Nordens Stockholmskontor.

Rainbow Warrior II ersatte 1989 den ursprungliga Rainbow Warrior som sänktes av franska underrättelsetjänsten 1985. I över två decennier har skeppet konfronterat miljöbrott världen över – från kärnvapenprover i Stilla havet, till hamnblockader av koltransporter och spårning av svartfiskeflottor.

I oktober kommer Greenpeace nya Rainbow Warrior, den tredje i ordningen, att vara färdig – strax efter att Greenpeace firar 40 år som organisation. Det är första gången som Greenpeace har byggt ett helt nytt skepp, designat för att vara ett effektivt redskap i miljöarbete och aktioner. Skeppet kommer att ha en mängd innovativa lösningar och är byggt enligt högsta miljöstandard för att minimera resursförbrukning och utsläpp.

Efter färdigställandet kommer nya Rainbow Warrior till Sverige som ett av de första länderna efter sjösättningen. Hon är i Stockholm den 19-22 november och kommer att vara öppet för allmänheten.

Foto: Marcus Meyer.