16 augusti, 2011

RC44 lockar toppseglare från globala mästerskapsserier

På onsdag börjar RC44-evenemanget i Marstrand med matchracingseglingar precis nedanför klipporna på ön. Toppseglarna från en rad seglingsdiscipliner samlas under samma tak för första gången i Sverige för att tävla på lika villkor. Förutom Volvo Ocean Race, America’s Cup, World Match Racing Tour och OS-stjärnor är dessutom teamens ägare med och styr de extrema 13,5 meter långa kolfiberbåtarna. Bland de sexton startande teamen finns två svenska hopp, ett team sammansatt av KSSS samt America’s cup utmanaren Artemis, som ägs av oljemagnaten Torbjörn Törnqvist.

Bland de stora seglarnamn som kommer till Marstrand finns bland annat nya zeeländska legenden Russel Coutts som också ritat båtarna, fransmannen Mathieu Richard, framstående på World Match Racing Tour, australiensiska OS-hoppet Tom Slingsby, amerikanske Volvo Ocean Race-vinnaren Paul Cayard och tidigare America’s Cup-vinnaren Cameron Appleton från Nya Zeeland.

Förutom alla världsstjärnor inom segling är också många av ägarna mycket välkända finansmän som Oracles Larry Ellison, Hugues Lepic från Goldman Sachs och svenske Törnqvist.

– Det är jätteroligt att vi har lyckats få en RC-regatta till Sverige. Det ska bli roligt att visa upp Marstrand för alla internationella seglare. De här båtarna är otroligt spännande att segla och det blir ofta dramatiska seglingar, så jag rekommenderar verkligen alla som kan att komma till Marstrand för att njuta av seglingen, säger Torbjörn Törnqvist.

Det ena svenska teamet, från KSSS, är en mix av unga duktiga seglare kryddade med erfarna skeppare som Jo Johannson med flera. Det andra, Torbjörn Törnqvists Artemis är utmanare i America’s Cup och får inom RC44-cirkusen chansen att känna ordentligt på både titelförsvarande Oracle och den franske utmanaren Aleph.

RC44 Sweden Cup är den fjärde deltävlingen av sex i RC44 Championship Tour där många av världens bästa kappseglare, bland annat flera team från America’s Cup, deltar i specialdesignade enskrovs 13,5 meter långa RC44-båtar. Besättningarna består av 50/50 proffs och amatörer, teamägare och världsledande affärsmän. De övriga deltävlingarna seglas i USA, Österrike, Italien, Kroatien och på Lanzarote.

Ytterligare information om RC44-serien finns på: www.rc44.com