18 augusti, 2011

Händelserik dag i Nynäshamn 27 augusti

Det blir mängder med evenemang i Nynäshamn lördag 27 augusti. Den stora seglingstävlingen Hyundai Cup arrangeras, politiker debatterar skärgårdsfrågor i Skärgårdstinget, föreningar visar upp sina verksamheter vid Föreningens dag och hantverkare ställer ut under Skärgårdsdagen.

– Bara Skärgårdsdagen och Skärgårdstinget vet vi drar mycket folk i sig. Nu arrangeras även Föreningens dag och den stora seglingstävlingen Hyundai Cup så vi tror att alla evenemang tillsammans kommer att locka tusentals besökare, säger Liselotte Jons, marknads- och turistchef Nynäshamns kommun.

Hyundai Cup: Är en av ostkustens största seglingstävlingar som har flyttat från Sandhamn till Nynäshamn. Speaker och storbildsskärmar i gästhamnsområdet gör det möjligt för alla att följa tävlingen. De flesta tävlingsbåtarna kommer att ligga i gästhamnen under tävlingshelgen.

Föreningens dag: Över 40 föreningar visar upp sina verksamheter. Besökarna kan bland annat testa kampsport, skytte, ridning och gympa.

Skärgårdsdagen: En marknad med ett 60-tal knallar. Blir även uppträdanden, fartygsbesök med mera. Det kommer att gå ångbåt och veteranbuss mellan Stockholm och Nynäshamn i samband med marknaden och de övriga arrangemangen.

Skärgårdstinget: Nynäshamns och Haninges politiker debatterar skärgårdsfrågor. Årets tema är ”skärgårdslogistik – hur planerar regionen, länsstyrelsen och landstinget framtiden när det gäller skärgårdslogistik”. Bland annat kommer en utökning av båttrafiken att debatteras. På plats finns bland andra lokala politiker från Nynäshamn och Haninge, landstingspolitiker och representanter från Länsstyrelsens skärgårdsråd och Skärgårdens intresseföreningars kontaktorganisation.

– Vi kommer bland annat att diskutera en utökning av trafiken mellan Utö och Nynäshamn. Allmänheten har även möjlighet att tycka till om skärgårdsfrågor samt ställa frågor till oss politiker, säger Leif Stenquist (FP), kommunalråd i Nynäshamn.

Alla evenemang äger rum i Nynäshamns stations- och gästhamnsområde. Ett område som står inför stora förändringar. Det finns planer på att bygga bostäder, restaurang, hotell, fler båtplatser med mera. Detaljplanen finns tillgänglig på turistbyrån i gästhamnen.

Bilden:
Skärgårdstinget 2010. Foto: HGbild/Mattias Hansson