21 augusti, 2011

Artemis jagar täten igen

Jaktgudinnan Artemis vaktade över America’s Cup-utmanaren Torbjörn Törnqvist på lördagen. Han kom till start, jagade täten och klättrade från nionde till femte plats i RC44 Sweden Cup i Marstrand sedan han missat sista racet igår efter kollisionen med Peninsula Petroleum. Artemis-båten i kolfiber kunde inte lagas, men Team KSSS erbjöd den båt de seglat så att Artemis kunde fortsätta tävla idag.

– Vi är ju väldigt glada över att ha kommit till start och få segla vidare, och det kunde ha gått mycket sämre än en sjunde och en sjätteplats idag, sa en glad Torbjörn Törnqvist.

Det dröjde till klockan tre innan lördagens tävlingar kunde starta, en hård västanvind på 15 m/s med höga vågor hindrade starten. Då var alla besättningarna så ivriga att de tjuvstartade två gånger innan den femte bankappseglingen kom iväg.

Artemis seglade upp sig från åttonde position till en tredje plats i fältet efter ett lika genialt slag som KSSS gjorde med samma båt igår, till vänster i banan där vinden var starkare. Den positionen höll Artemis nästan ända in i mål, men i trängseln med konkurrenten Ceeref, där svensken Magnus Mango Augustsson seglar, för att få bästa väg över mållinjen fick Ceeref bättre fart och Artemis ramlade ner till en sjunde plats.

– Vi seglade väldigt bra och hade bra taktik, men det känns att den här båten saknar lite fart, speciellt på kryssen, tyckte Torbjörn Törnqvist som fick ta över den äldre båt som han lånat ut till Team KSSS för att delta i RC44 Sweden Cup.

Peninsula Petroleum, som var inblandad i kollisionen med Artemis igår, vann det femte reacet före Aqua. I andra racet för dagen, och tävlingens sjätte, gör Artemis en riktigt bra start och går direkt upp till fjärde plats, men den mojnande vinden gör det omöjligt att få fart för att passera Aleph och Aqua, som kniper platserna framför Artemis, som blir sexa och America’s Cup-försvararen Oracle, med miljardären Larry Ellison som rorsman. Racet vinns av No way back, som tar en överlägsen sege med 500 meter efter en kanonstart.

– Vi är nöjda med att ha klättrat upp till femte plats och i morgon satsar vi ännu högre, sa Artemis ägare och rorsman Torbjörn Törnqvist.

Ställning RC44 Sweden Cup Dag 4, lördag
1. Team Aqua, Cameron Appleton- Storbritannien 31
2. Ceeref, Igor Lah- Slovenien 35
3. Aleph, Mathieu Richard – Frankrike 35
4. No Way Back, Pieter Heerema- Holland 36
5. Artemis, Torbjörn Törnqvist – Sverige 42
6. Oracle Racing, Larry Ellison- USA 44
7. Synergy, Valentin Zavadnikov – Ryssland 45
8. Islas Canarias Puerto Calero, Jose Ponce – Spanien 46
9. Penninsula Petroleum, Inaki Castaner- Storbritannien 50
10. Nika, Vladimir Prosikhin- Ryssland 50
11. Katusha, Paul Kayard- Ryssland 50
12. Ironbound, Peter Evans, USA 53
13. AEZ, Christian Binder, Österike 62
14. MAG Racing, Piotr Przybylski, Polen 71
15. KSSS, Magnus Woxen/Olle Johansson, Sverige
16. RUS – 7, Sergei Shevtsov, Ryssland 89

Foto: Dan Ljungsvik.
Info: www.rc44.com