21 augusti, 2011

KSSS dominerade SM-seglingar i Saltsjöbaden

Helgens SM-seglingar i Saltsjöbaden utanför Stockholm blev framför allt en jakt efter vind. Sex klasser, varav fyra OS-klasser, seglade om SM-tecken. Hemmaklubben KSSS dominerade fullständigt i de lätta vindarna på Baggensfjärden och seglade hem fem SM-guld av sju möjliga.

Det blev guld till stockholmsklubben i 470 (herr), Laser Radial, Laser Standard, F18 och Kona One. Det var i 49er som favoriterna Charlie Ekberg och Kalle Thorén från KSSS ”bara” tog silver sedan Jonas von Geijer och Niclas Düring från GKSS i Göteborg snuvat dem på segern i de sista två seglingarna.

I största klassen, Laser Standard, med cirka 45 båtar, fick hemmaklubben egentligen nöja sig med andraplatsen. Men eftersom det var finländaren Fredrik Westman som vann gick SM-guldet till tvåan Jesper Stålheim, KSSS.

I 470 fick OS-klara Anton Dahlberg, KSSS, klara sig utan sin ordinarie gast Sebastian Östling som var sjuk. Men ”reserven” Marcus Dackhammar gjorde vad han skulle och favoriterna kunde segla hem guldet.

I 470 dam vann finskorna Rosa Lindqvist och Annina Takala.

Av de planerade åtta SM-seglingarna kunde endast fem genomföras i alla klasser utom F18 och 49er som lyckades genomföra sina åtta seglingar. Det var dock ingen risk att SM-tecknen inte skulle delas ut. Det räcker med tre seglingar för att en svensk mästare ska koras.

I brädklassen, Kona One, vann hemmaseglaren Björn Holm, KSSS före Joachim Larsson Motala SS. Brädseglarna skulle enligt planerna ha genomfört tolv seglingar men fick nöja sig med knappt hälften eftersom det, som sagt, saknades vind.

I tvåskrovsklassen F18 vann Thomas Ekefalk och Magnus Lövdén, KSSS, som väntat. Även i Laser Radial blev det favoritseger genom Josefin Olsson, KSSS, som dominerad fullständigt och vann fyra av fem delseglingar.

Info: www.ksss.se

Bilderna:
Josefine Olsson (Laser Radial), Jesper Stålheim (Laser Standard) och Charlie Ekberg/Kalle Thorén (49ers). Foto: Malcolm Hanes.