21 augusti, 2011

Hansen tog svenskt EM-guld i matchracing

Björn Hansens Mekonomen Sailing Team vann Europamästerskapet i matchracing som seglades i Mariehamn på Åland. Hansen slog regerande mästaren Mads Ebler från Danmark med 2-1 i finalen som seglades i svaga vindar och fick kortas ned från bäst av fem till bäst av tre matcher.

Förutom Björn Hansen består teamet av Anders Jönsson, Phillip Kai Guhle och Mathias Bredin.

– Det är aldrig kul när arrangörerna tvingas korta av programmet men jag tycker ändå att vi varit det klart starkaste teamet under veckan, EM-guld känns fantastiskt” säger teamets taktiker Anders Jönsson.

Vägen till finalseglingarna gick via 9-2 i matcher i grundomgången och sedan 3-1 i semifinalen mot Pierre Antoinne Morvan från Frankrike.

– Det var riktigt svårseglat idag, med ostlig vind som kom över land. Det var perfekt träning inför världscuptävlingen i St. Moritz om drygt en vecka. Där är det liknande förhållanden eftersom man seglar på lilla St. Moritzsjön, berättar nyblivne mästaren Björn Hansen.

Slutresultat matchracing-EM:
1. Björn Hansen, SWE
2. Mads Ebler, DEN
3. Staffan Lindberg, FIN
4. Pierre-Antoinne Morvan, FRA
5. Joachim Aschenbrenner, DEN
6. Simone Ferrarese, ITA
7. Eric Monnin, SUI
8. Eugeniy Nikiforov, RUS
9. Przemyslaw Tarnacki, POL
10. Mitja Meyer, GER
11. Markus Rönnberg, FIN
12. Mark Lees, GBR