24 augusti, 2011

Inom- eller utombordare på nya Sessa KL 34

Nya Key Largo 34 från italienska Sessa Marine är en intressant båt på flera sätt. Denna stora daycruiser kan förses med antingen diesel eller bensin inombordare eller dubbla utombordare, som på bilden. Med två stycken 2 Yamaha V6 F300 motorer gör Key Largo 34 40-45 knop och drar nytta av utombordarnas alla fördelar med enkelt handhavande, lägre ljudnivå i båten med mera. Det här är en utveckling som vi troligen bara har sett början av.

I USA, som är hemlandet för många båttrender, har den här utvecklingen pågått länge. I stater med mycket fritidsfiske, till exempel i Florida, är det väldigt vanligt med större motorbåtar med både två och tre stycken V6 utombordare på akterspegeln.

Förutom att ljudnivån i båten blir lägre och att båten blir roligare att köra så blir hela ekipaget oftast lättare jämfört med dubbla dieslar. Även service av motorerna förenklas och utrymmena i båten kan användas till annat än motorutrymmen.

– Key Largo 34 är resultate av en mycket omfattande marknadsundersökning. Projektet ledde efter hand till att utveckla en båt som blev ett “måste” för båtköpare i sin sektor, säger Riccardo Radice, projektledare hos Sessa Marine.

Key Largo 34 är en välutrustad båt med ett stort soldäck, mycket stuvutrymme och en en rejäl ljudanläggning(!), något som verkar bli allt viktigare i nya båtar.

Båten har även en modern typ av taklösning. Det är en så kallad T-TOP med en elmanövrerad bimini som täcker hela cockpit. Båten har aväen alla vanliga bekvämligheter som teak i pentryt, kyl, grill och ismaskin.

De andra motoralternativen är 2 X Volvo Penta PENTA bensin 5,7 V8 (640 hk) eller 2 X Volvo Penta commonrail turbodiesel D3 (440 hk).

Tekniska specifikationer:
Längd ö a: 9,99 m
Bredd: 3,30 m
Motorer: 700 hk / 515 Kw
Passagerare: 8
Vattentankare: 220 liter
Bränsletankar: 1 200 liter
Hålltank: 95 liter
Info: www.sessamarine.com