31 augusti, 2011

Ny Buster XL på flytande båtmässan i Gustavsberg

Fiskars fortsätter att hålla ett högt tempo i utvecklingen av sin motorbåtsserie. På de flytande båtutställningarna i Oslo, Stockholm och Helsingfors hösten 2011 presenteras en ny version av den populära Buster XL-båten. Pro-serien, utrustad med mittpulpet och aluminiumdurk, utökas i sin tur till den populäraste storleksklassen med Buster Lx Pro. Bilden ovan är från båtmässan i Helsingfors i augusti.

Pressrelease:

Till seriens mindre nyheter hör ändringar i årsmodellen för mitthyttsbåten Buster XXL Cabin, förbindelsebåtar för alla väder.

Även Busters toppmodell Magnum har förnyats. Vid förnyandet har man fäst särskild uppmärksamhet vid ergonomi och förbättrade möjligheter att röra sig ombord. De synligaste ändringarna jämfört med den tidigare modellen är de förnyade pulpeterna samt anpassandet till toppmodellen av de akterkonstruktioner som visat sig fungera bra i den nya Magnum Pro och XXL.

Stockholms nya flytande båtmässa kommer att anordnas den 2-4 september 2011. Allt på Sjön i Gustavsberg är öppen för publik kl 10-18 varje dag den 2-4 september med fri entré och gratis parkering. Gustavsbergs Hamn ligger cirka 20 minuters bilkörning från Stockholm City.

Buster XL: Kollektionens minsta storbåt förnyas
Buster XL har ingått i kollektionen sedan år 1992 och går nu över till tredje generationen. XL är din minsta av de stora Busterbåtarna: båten har fått mycket beröm för sina köregenskaper och den liknar toppmodellen Magnum i en mindre storlek. Båten passar bäst för dagsutflykter och som förbindelsebåt samt för fiske och flera olika vattensporter.

De synligaste ändringarna har gjorts i passagerarutrymmet: tack vare de nya pulpeterna och mellandörren får man i båtens akter under kapellet ett skyddat utrymme som i en hyttbåt. Mellandörren ingår i XL:s standardutrustning, körkapellet fås som tillval.

När det tvådelade kapellets främre del är uppfällt förblir båtens akterparti öppet, men är ändå skyddat från regn och stänk. Kapellet kan enkelt vikas ihop i det rymliga fasta facket, i vilket man kan förvara både båtshaken och andra långa tillbehör.

I aktern i de övriga nya Buster-modellerna har man planerat en praktisk stegkonstruktion. Akterstegen gör att man kan röra sig friare och de låsbara aluminiumlocken döljer behändiga fack för rep och ankare samt skyddar bränsletankens kork. Stora badplattformer och en stabil, stor och vikbar stege gör att det är enkelt att ta sig upp i båten från vatten.

På grund av akterns struktur ökar båtens längd med drygt 30 centimeter till 5,94 meter, vilket ger friare rörlighet. Vikten är trots de nya pulpeterna och dörren nästan oförändrad.

Pulpeternas lösningar motsvarar de ergonomiska pulpeterna som utvecklats för nya Magnum. Vindrutan och dörrens övre del är tillverkade i mycket reptåligt glas och dörrens nedre del i stöttåligt plexiglas. I förarens pulpet finns plats för nedsänkt montering av en skärm på 8 tum. På båda sidorna finns dessutom ett förvaringsutrymme som nås via sidodörren.

Den nya Buster XL
Längd 5,94 m
Bredd 2,17 m
Vikt 600 kg
Personantal 7
Maskineffekt 70-115 hk

Lx-versionen av favoritbåten
Nya Buster Lx tillför Nordens populäraste båtmodell egenskaperna hos en båt som är två storleksklasser större: ett skyddat passagerarutrymme för fem personer och en fast bränsletank på 50 liter. Motoreffektens övre gräns har stigit till 60 hästkrafter.

Vid jämförelse med den vanliga Buster L utgörs den synligaste ändringen i Lx av pulpeternas placering: de är placerade snäppet längre fram, vilket gör att båten inte styrs från aktertoften utan från en separat sits. Tack vare detta ryms i stället för tre personer såväl föraren som fyra passagerare i det skyddade passagerarutrymmet. Sammanlagt klarar Lx av en last bestående av sex personer.

Buster Pro-serien, som började med kollektionens toppbåt, den sju meter långa Magnum, får nu en ny medlem. Utgångspunkten är Nordens populäraste motorbåtsmodell, den fem meter långa Buster L. Buster Lx Pro är en arbets-, fiske- och förbindelsebåt utrustad med mittpulpet och aluminiumdurk.

Lx Pro-båten är konstruerad helt i aluminium och den har utvecklats tillsammans med konsumentpanelen för Fiskars båtverksamhet. Den populäraste storleksklassens mittpulpetbåt har länge varit på önskelistan hos till exempel användare av förbindelsebåtar samt hos fiskare. Den färdiga båten lanseras i början av år 2012.

Buster Lx Pro:s mittpulpet är utrustad med en väl skyddande vindruta och en rejäl targabåge. Vid jämförelse med den vanliga Buster L finns det gott om fritt golvutrymme. Ett regnskyddat utrymme finns i boxen framför pulpeten och i aktertoften. Föraren har en egen sits bakom mittpulpeten.

I båten finns en fast bränsletank som rymmer 53 liter. Motorns effektklass är 40–70 hästkrafter (Buster L 30–50 hk).

Buster XXL Cabin utvecklad enligt användarnas önskemål
På basis av praktisk erfarenhet och kundfeedback har man i förbindelsebåten XXL Cabin för alla väder gjort mindre ändringar. Till exempel har man under stegen som leder till fördäcket lagt till ett förvaringsutrymme.

Targabågen och monteringsplattan för tilläggsutrustning har ändrats en aning för att underlätta montering. Tack vare den nya targabågen har även sidoräckena en bättre placering med tanke på rörligheten på sidodäcken. Dörrlösningarna har utvecklats och taklinjen har sänkts. På grund av dessa ändringar och den nya färgläggningen har båten fått ett helt nytt utseende.

Ny tilläggsutrustning är fiskarnas efterlängtade externa styrpunkt på akterdäcket samt ett övernattningsset som innehåller gardiner och ett skydd som mörklägger takfönstret.

Den 6,6 meter långa Buster XXL Cabin är en genomgångbar mitthyttsbåt. Modellen har visat sig vara populär hos myndigheter och den används som bl.a. polisbåt i Finland och Tyskland.