5 september, 2011

Traditionellt vacker 42-fotare från Spanien

Nya SASGA 42 (13,50 m längd) är en lite annorlunda motorbåt från Barracuda Yacht Design och byggd av Sasga Yachts. Båten sjösattes tidigare i år på Menorca i Spanien. Hon har en spännande retrolook med ett modernt skrov som påminner om gamla beprövade och sjövärdiga fiskebåtar. SASGA 42 kommer att visas på båtmässorna i både Cannes och Barcelona under de närmaste veckorna. Hittills har fem exemplar sålts till kunder i Italien och Spanien.

Sasga Yachts på Menorca säger själva att SASGA 42 är en tolkning av de skrov som fiskare i Spanien har använt i sina traditionella båtar. Dessa var små roddbåtar som kallades “Llaüts” och var välkända för stor innervolym i kombination med goda sjöegenskaper.

En den al detta ser man direkt på de vackra linjerna i båtens skrov. Språnglinjen är elegant och båten utstrålar sjövärdighet. Hon har relativt höga fribord i kombination med en mjukt rundad akter och vackra protportioner.

Konstruktörerna har lagt extra stor vikt vid att skapa en rymlig och ljus båt med god bränsleekonomi, låg ljudnivå och låga vibrationer.

Båten är byggd med sandwich och har ett rymligt akterdäck samt stora solytor på fördäck. Hon har en riktigt ljus salong, varifrån besättning och passagerare har fin utblick. Hela båten är också designad för att vara lätt att ta sig runt, som en “walk-around” med traditionella pulpits.

Båten har även en väl tilltagen badbrygga för att underlätta bad och vattensport. För att ytterligare förstärka den traditionella stilen har hon även en hel del trädetaljer, till exempel masten.

STyrplatsen i salongen finns om styrbord. Under däck finns kabiner och ett U-format pentry. Förutom ägarkabinen finns här en stor kabin med dubbelkoj. Både är försedda med separata badrum. Totalt har båten koje rför sex personer.

Framdriften sker via dubbla motorer på 260 hk eller 315 hk . Detta ger en marschfart på upp till 20-24 knop och en räckvidd på över 500 Nm vid 12 knop respektive över 300 Nm vid 15 knop.

En större modell med flybridge från samma varv, SASGA 54 på 16,40, är på gång till nästa år. Även en mindre SASGA 32 är under konstruktion.

Tekniska specifikationer
Längd: 13.50m
Skrovlängd: 11.95m
Bredd: 4.00m
Deplacement: 10.20t
Djupgående: 1.20m
Interiördesign: Barracuda YD
Konstruktör: Barracuda YD
Pris: 360 000 Euros

Info: www.barracuda-yd.com