6 september, 2011

Ny MTU Series 2000 marindieslar

MTU är en av världens största leverantörer av dieselmotorer för yachter och större motorbåtar. Nu presenterar företaget en vidareutvecklad motorfamilj, Series 2000. Den största versionen är MTU 16V 2000 M94 med en uteffekt på upp till 1940 kW.

De nya maskinerna från MTU lanseras kommande helg vid båtmässan “Festival de la Plaisance” i Cannes. Där visdas även MTU:s automatiska servicelösningar för yachtindustrin.

En av de punkter som motorerna har utvecklats mycket inom är vikt-effektförhållandet. Enligt MTU själva har nu Series 2000 M94 marine marinmotorbranschens bästa effektförhållande. Ökningen i effekt är upp till åtta procent, jämfört med föregående modeller. Motorfamiljen omfattar motorer på 8, 10, 12 respektive 16 cylindrar, där toppmodellerna ger 930 till 1 940 kW effekt vid 2 450 rpm.

Även turboprestanda för motorerna har förbättrats avsevärt för att både ge bättre toppeffekt och för att ge yachtägarna bättre ekonomi vid marschfart. Moltorerna möter alla de aktuella miljökraven och är kopplade till certifikat enligt SOLAS (Safety of Life At Sea).

För att garantera att motorns yttertemperatur aldrig överstiger 220°C har M94 dubbla väggar i bränsleledningarna, vattenkylt turboaggregat med tredubbla väggar. M94 ska ocvkså vara extremt tyst även på tomgång och låga varv.

Info: www.tognum.com