8 september, 2011

Först i världen med att ro till Nordpolen

Jock Wishart och fem kamrater till honom blev de första att ro till den magnetiska Nordpolen. Sträckan som de avverkade är på 450 Nm. Projektet var ett extremt uthållighetstest i roddarnas specialutrustade båt, som bland annat var försedd med navigations-, kommunikations- och säkerhetsutrustning från Raymarine. Roddarna nådde sitt mål på positionen 78° 35.7N 104° 11.9W kl. 1230 GMT 26 august.

– Vår elektroniska utrustning var en förutsättning för ett lyckat projekt. Särskilt värmekameran Thermal Imaging Camera, som gav oss möjligheten att se halvsjunkna isberg. Vi såg enorma mängder is och var verkligen tvungna att ha koll på dessa risker, sägerJock Wishart.

Raymarine’s Thermal Imaging Cameras är framtagna av företagets nya ägare, FLIR. Den använder infrarött ljus för att se “osynliga” faror som till exempel isberg. Den kan även användas vid dimma och liknande situationer då det är svårt att se med blotta ögat.

Roddäventyret sträckte sig över fyra veckor. Hela tiden kunde roddarna hålla koll på sin position och var den magnetiska Nordpolen låg i förhållande till deras båt.

– Många trodde att det var omöjligt att nå polen med en roddbåt, men vi har bevisat att de hade fel, säger Wishart.

Förutom att ro och spana efter gäckande isberg har roddarna samlat in mängder av vetenskapliga data. Deras färd genom isen ger färska data till miljöforskare som vill veta hur isen förändras i takt med den globala uppvärmningen.

Teamet levde ombord på sin specialdesignade båt i nästan en månad. De sov i skift mellan roddinsatserna och förbrukade var och en cirka 7 000 kalorier per dag. Resan dokumenterades för en dokumentär i BBC.

Info: http://www.yellowbrick-tracking.com/?page_id=10