9 september, 2011

Den omöjliga isresan

Här är en ny bok med massor av seglingsläsning. Genom Nordvästpassagen, norr om Canada och Alaska, seglar Ariel IV sommaren 2010 som första svenska segelbåt. Hittills har bara ett 20-tal segelbåtar lyckats ta sig igenom och av dem bara några få från öst till väst under en och samma säsong.

Ariel IV avseglar från Råå i Helsingborg via Norge, Shetland och Färöarna till ett längre stopp i Reykjavik på Island. En svår passage, både väder-, is och planeringsmässigt, blir därefter att runda Grönlands södra udde.

Ju längre norrut Ariel IV kommer, desto kortare och ljusare blir nätterna vilket underlättar upptäckten av isberg i vattnet även på natten. Det blir isläget i Baffin Bay som avgör från vilken punkt på Grönlands västkust paret kan segla över bukten mot Lanvaster Sound som är själva infarten och början av Nordvästpassagen.

Birgitta Boye-Freudenthal och Eric Boye är vana långfärdsseglare med erfarenhet från världsomsegling och från arktiska vatten. Paret har skrivit två böcker tidigare och en mängd artiklar.