9 september, 2011

Med Northern Light till öar i Södra oceanen

Det här är berättelsen om en makalös jordenruntsegling genom områden som är så nära det i dag är möjligt att komma en ostörd vildmark. Under tjugosex år har Deborah Shapiro och Rolf Bjelke, med sin tolv meter långa tvåmastade båt Northern Light, seglat till havsområden nära polerna. De har lyckats ta sig i land på öar som på grund av sitt ogästvänliga klimat mycket sällan är besökta. De flesta platser har varit helt opåverkade av människor, förstummande vackra, och med ett djurliv som de flesta människor har svårt att föreställa sig.

Vildmarkshav handlar om Deborahs och Rolfs tredje segling till jordens sydligaste hav. Den här gången fyra år, jorden runt i Södra oceanen – jordens största vildmarksområde – större än Europa och Asien tillsammans.

Vildmarkshav är en angelägen bok för alla naturälskare. I personliga texter rapporterar författarna från några av de mest avlägsna platser om den orörda vildmarkens unika skönhet men också om människans påverkan på naturen. Boken är rikt illustrerad med fantastiska bilder.

Förhoppningen är att den ska ge läsaren den inspiration som behövs för att vi alla ska hjälpas åt att på bästa sätt värna om jordens vildmarksområden – livsnerven mellan människan och naturen – som vi är beroende av.

Rolf Bjelke och Deborah Shapiro har seglat många hundratusen sjömil sedan sjuttiotalet och är sveriges mest kända seglingspar inom båtvärlden. De var först med att segla till Antarktis och utforska nu otillgängliga platser runtom i världen.