12 september, 2011

Finsk hydrokopter för sjön i is och snö

Ultra Marin presenterade Arctic Airboats Amphibian på ”Allt på Sjön” i Gustavsberg 2–4 september. Hydrokoptern är en farkost som gör det möjligt att färdas snabbt och enkelt över både vatten, is och snö. Den är speciellt utvecklad för att passa i vårt nordiska klimat. Avsikten är att kunna färdas över sjön oavsett om det är öppet vatten, issörja, fast is eller snö. Koptern klarar också ojämnt underlag och lutningar. Hydrokoptern klassas som en båt och har inga ytterligare begränsningar.

PE-modellerna är öppna, lätta modeller för service, transporter och för privatbruk är det den ideala farkosten för att ta sig ut i skärgården även vintertid. PRO-modellerna har uppvärmd hytt och kan till exempel användas för räddningsuppdrag och som taxi.
Arctic Airboats Hydrokoptrar används av bland andra finska Kustbevakningen och Finlands Sjöräddning.
Arctic Amphibian PE-300 har ett lätt polyetenskrov, vilket gör att koptern enkelt kan förflyttas med en enaxlad trailer. Företaget som säljer hydrokoptern marknadsför även en trailer av ro-ro typ, det vill säga man kör av den rakt fram med egen motor.
Koptern är lämpad för många olika ändamål, resor till stugan alla årstider, räddningsuppdrag vid hav och sjö eller översvämmade områden, vinterfiske eller sjöfågeljakt.
Amphibian kan även förlängas och utrustas med en 560 hk motor för äventyrsutflykter eller trupptransporter med 8–10 personer.
Överbyggnaden kan skräddarsys enligt kundens behov. Tillval är till exempel sufflett, förvaringslådor , FLIR värmekänslig kamera och navigationsutrustning.
Arctic Amphibian är byggd med en ram av stålrör som är upphängd med luftkuddar mot plastskrovet. I våra förhållanden finns det i praktiken inga hinder för kopterns framfart.
En hydrokopter går som ett tåg på snön och som en båt i vatten. Att köra över öppna farleder i hög fart är inget problem.

Tekniska specifikationer
Modell: 300 PE
Motor: Toyota Lexus
Drivenhet: Century Drive Units Ch3 Belt Drive
Propeller: Warp Drive Turbo kolfiber
Standardlängd: 5,50 m
Skrov total inkl. luftroder: 6,70 m
Bredd: 2,30 m
Höjd: 2,40 m
Torrvikt: 850 kg
Kapacitet: 4 pers.+ bagage
Motoralternativ:
1UZ 4,0 VZ V8 på 250–300 hk grundrenoverad begagnad bilmotor
eller
GM LS 3 V8 aluminium small block 6,2 lit Chevy 450 hk
Bränsle: 98 oktan 90 liter tank
Broms: Mekaniskt aktiverad skiva med is-spikar
Skrovmaterial: HMW PE 500 Polyetylen
Ram: Rostfri stål, målad
Fjädring: 4 x 200mm luftbälgar under ram
Info: www.ultra-marin.se
Info: www.airboats.fi